Губици привреде ненадокнадиви

Милијана Латиновић
Губици привреде ненадокнадиви

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона смањила је пласман домаћих производа на инострано тржиште у првом полугодишту за 12,1 одсто у односу на исти период лани, док је увоз робе пао за десет одсто, а губитке који се и даље гомилају у предузећима биће готово немогуће надокнадити до краја године.

Према подацима Републичког завода за статистику од јануара до краја јуна Српска је остварила извоз у вриједности од 1,588 милијарди марака, док је вриједност увоза у истом периоду била 2,112 милијарди марака.

- Проценат покривеност увоза извозом у периоду од јануара до краја јуна износио је 75,2 одсто - навели су из Завода за статистику.

Према њиховим подацима, највише се извозило у Хрватску гдје је Српска пласирала робу у вриједности од 243 милиона марака, те у Италију гдје су извезени производи у вриједности од 210 милиона КМ.

Највеће учешће у извозу у првом полугодишту остварила је електрична енергија са 145 милиона КМ.

У истом периоду, на домаће тржиште највише робе стигло је из Србије и то у вриједности од 389 милиона КМ, и из Италије у вриједности од 301 милион КМ. Према подацима статистичара највеће учешће у увозу остварила су нафтна уља и уља добијена од битуменских минерала.

Коментаришући полугодишњи спољнотрговински резултат, директор Привредне коморе РС Перо Ћорић каже за “Глас Српске” да је овако лош резултат очекиван.

- Пандемија траје дуже него што смо предвиђали и много дуже него што се привреда у старту припремила. Драстичан пад у првих шест мјесеци настао је током априла, маја и јуна. Најважније је да покушамо зауставити тај тренд и да се привреда почне опорављати. Губици су велики и сматрам да ће их бити веома тешко надокнадити. Укупан биланс на крају године биће негативан, а то ће повући за собом и многе друге проблеме. Ликвидност извозно оријентисаних предузећа биће и те како угрожена - рекао је Ћорић.

Иако у извозу предњачи пласман електричне енергије, Ћорић каже да је добро да је Српска успјела ишта извести у овако отежаним условима.

- Потражња за електричном енергијом на Балкану и земљама ЕУ у протеклом периоду била је веома смањена а и цијена струје на берзи је пала за око 60 одсто - рекао је Ћорић.

Додао је да је Италија један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера РС и без обзира на то колико је у кризи пословање је настављено.

- У првим данима кризе када је транспорт робе кроз Хрватску био отежан, размјена са Италијом је била спала скоро на нулу, али пословање са једним тако великим спољнотрговинским партнером не може се угасити преко ноћи. Италија се опоравља што је и за нашу привреду значајно - истакао је Ћорић, подсјетивши да је велики притисак на домаћим фирмама да успију сачувати обим пословања и да не дозволе да вирус продре у погоне.

Плата ипак расте

Упркос кризи изазваној појавом и ширењем вируса корона у Српској није дошло до смањења просјечне плате. Према подацима Завода за статистику просјечна плата након опорезивања у јуну ове године износила је 958 КМ што је у односу на мај за осам марака више, а за 48 КМ више у односу на јун прошле године. Највиша просјечна плата након опорезивања била је у подручју финансијске и дјелатности осигурања и то 1.434 КМ, док је најнижа од 657 марака исплаћена у сектору грађевинарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана