Gubici privrede nenadoknadivi

Milijana Latinović
Gubici privrede nenadoknadivi

BANjALUKA - Pandemija virusa korona smanjila je plasman domaćih proizvoda na inostrano tržište u prvom polugodištu za 12,1 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz robe pao za deset odsto, a gubitke koji se i dalje gomilaju u preduzećima biće gotovo nemoguće nadoknaditi do kraja godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od januara do kraja juna Srpska je ostvarila izvoz u vrijednosti od 1,588 milijardi maraka, dok je vrijednost uvoza u istom periodu bila 2,112 milijardi maraka.

- Procenat pokrivenost uvoza izvozom u periodu od januara do kraja juna iznosio je 75,2 odsto - naveli su iz Zavoda za statistiku.

Prema njihovim podacima, najviše se izvozilo u Hrvatsku gdje je Srpska plasirala robu u vrijednosti od 243 miliona maraka, te u Italiju gdje su izvezeni proizvodi u vrijednosti od 210 miliona KM.

Najveće učešće u izvozu u prvom polugodištu ostvarila je električna energija sa 145 miliona KM.

U istom periodu, na domaće tržište najviše robe stiglo je iz Srbije i to u vrijednosti od 389 miliona KM, i iz Italije u vrijednosti od 301 milion KM. Prema podacima statističara najveće učešće u uvozu ostvarila su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala.

Komentarišući polugodišnji spoljnotrgovinski rezultat, direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže za “Glas Srpske” da je ovako loš rezultat očekivan.

- Pandemija traje duže nego što smo predviđali i mnogo duže nego što se privreda u startu pripremila. Drastičan pad u prvih šest mjeseci nastao je tokom aprila, maja i juna. Najvažnije je da pokušamo zaustaviti taj trend i da se privreda počne oporavljati. Gubici su veliki i smatram da će ih biti veoma teško nadoknaditi. Ukupan bilans na kraju godine biće negativan, a to će povući za sobom i mnoge druge probleme. Likvidnost izvozno orijentisanih preduzeća biće i te kako ugrožena - rekao je Ćorić.

Iako u izvozu prednjači plasman električne energije, Ćorić kaže da je dobro da je Srpska uspjela išta izvesti u ovako otežanim uslovima.

- Potražnja za električnom energijom na Balkanu i zemljama EU u proteklom periodu bila je veoma smanjena a i cijena struje na berzi je pala za oko 60 odsto - rekao je Ćorić.

Dodao je da je Italija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera RS i bez obzira na to koliko je u krizi poslovanje je nastavljeno.

- U prvim danima krize kada je transport robe kroz Hrvatsku bio otežan, razmjena sa Italijom je bila spala skoro na nulu, ali poslovanje sa jednim tako velikim spoljnotrgovinskim partnerom ne može se ugasiti preko noći. Italija se oporavlja što je i za našu privredu značajno - istakao je Ćorić, podsjetivši da je veliki pritisak na domaćim firmama da uspiju sačuvati obim poslovanja i da ne dozvole da virus prodre u pogone.

Plata ipak raste

Uprkos krizi izazvanoj pojavom i širenjem virusa korona u Srpskoj nije došlo do smanjenja prosječne plate. Prema podacima Zavoda za statistiku prosječna plata nakon oporezivanja u junu ove godine iznosila je 958 KM što je u odnosu na maj za osam maraka više, a za 48 KM više u odnosu na jun prošle godine. Najviša prosječna plata nakon oporezivanja bila je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.434 KM, dok je najniža od 657 maraka isplaćena u sektoru građevinarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana