Грујичић: Расподјела саудијске донације до краја године

Срна
Грујичић: Расподјела саудијске донације до краја године

СРЕБРЕНИЦА- Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да би до краја године требало да буде завршена расподјела помоћи Саудијске Арабије од милион евра која је прије пет година уплаћена на рачун Савјета министара за Сребреницу.

Тиме ће бити окончан најдужи јавни позив за расподјелу донације у сребреничкој општини.

Донатор је средства уплатио за реконструкцију стамбених јединица и набавку пољопривредне механизације за повратнике и интерно расељена лица што треба да олакша и омогући повратак на село.

Због међустраначке опструкције око усглашавања критеријума за расподјелу помоћи, донатор није одобравао расподјелу и неколико пута је понављан јавни позив док коначно није сачињен правилник за расподјелу средстава, који обухвата и Бошњаке и Србе, а који је задовољио донатора јер онемогућава злоупотребу донације.

Грујичић каже да су потписани уговори са већим бројем од укупно 195 корисника грађевинских пакета за реконструкцију стамбених јединица, те да ће ускоро бити реализован и други дио донације од 500.000 евра намијењене за набавку пољопривредне механизације.

Саудијска Арабија је у октобру 2015. године обећала донацију за Сребреницу, а 14. септембра 2016.године потписан је уговор и од тада се безуспјешно покушавала извршити расподјела те донације.

Јавним позивом за набавку пољопривредне механизације предвиђена је расподјела 35 косачица, 92 мотокултиватора са приколицом, по пет машина за сјетву и вађење кромпира, 50 тримера и пет силокомбајна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана