Grujičić: Raspodjela saudijske donacije do kraja godine

Srna
Grujičić: Raspodjela saudijske donacije do kraja godine

SREBRENICA- Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da bi do kraja godine trebalo da bude završena raspodjela pomoći Saudijske Arabije od milion evra koja je prije pet godina uplaćena na račun Savjeta ministara za Srebrenicu.

Time će biti okončan najduži javni poziv za raspodjelu donacije u srebreničkoj opštini.

Donator je sredstva uplatio za rekonstrukciju stambenih jedinica i nabavku poljoprivredne mehanizacije za povratnike i interno raseljena lica što treba da olakša i omogući povratak na selo.

Zbog međustranačke opstrukcije oko usglašavanja kriterijuma za raspodjelu pomoći, donator nije odobravao raspodjelu i nekoliko puta je ponavljan javni poziv dok konačno nije sačinjen pravilnik za raspodjelu sredstava, koji obuhvata i Bošnjake i Srbe, a koji je zadovoljio donatora jer onemogućava zloupotrebu donacije.

Grujičić kaže da su potpisani ugovori sa većim brojem od ukupno 195 korisnika građevinskih paketa za rekonstrukciju stambenih jedinica, te da će uskoro biti realizovan i drugi dio donacije od 500.000 evra namijenjene za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Saudijska Arabija je u oktobru 2015. godine obećala donaciju za Srebrenicu, a 14. septembra 2016.godine potpisan je ugovor i od tada se bezuspješno pokušavala izvršiti raspodjela te donacije.

Javnim pozivom za nabavku poljoprivredne mehanizacije predviđena je raspodjela 35 kosačica, 92 motokultivatora sa prikolicom, po pet mašina za sjetvu i vađenje krompira, 50 trimera i pet silokombajna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana