Дигитална конференција „Ddays“у Бечићима: Живот бржи од правних норми

Жарко Марковић
Foto: Уступљена фотографија

БЕЧИЋИ - Област „Fintech“ услуга у Републици Српској и БиХ није у одговарајућој мјери законски уређена, али и поред тога компаније које се баве том врстом дјелатности послују успјешно, поручено је данас из Бечића са друге дигиталне конференције “Ddays“ у организацији компаније „BAM consult“ из Бањалуке.

На панелу посвећеном „Fintech“ услугама говорили су представници банкарског сектора, тржишта криптовалута те доносилаца одлука из јавног живота. Један од закључака је да је у овој области потребна едукација на више нивоа, прије свега пружалаца услуга, затим регулатора, а у крајњој мјери и клијената који спорије од очекивано прихватају прелаз на модерне технологије.

- Живот је бржи од правних норми - поручила је помоћница министра финансија Српске Сњежана Рудић одговарајући на питање о правној регулативи ове области у Српској.

Она је појаснила да у овој области Српска не може бити пионир.

- Недостају нам шаблони који би показали гдје су неке норме добре, а неке нису. Имамо у процедури одређене прописе. У плану је измјена Закона о тржишту хартија од вриједности гдје имамо и ставку о „Fintech“ технологији. Овдје је главни циљ спречавање прања новца - додала је Рудићева.

Предсједник Управе НЛБ банке Бањалука Горан Бабић рекао је да је банкарски сектор у процесу дигитализације већ деценију, али да нису задовољни напретком. Сликовито је појаснио да поједини клијенти и даље имају питања која банкарима никад не би пала на памет.

- Дигитализација не подразумијева само неодлазак на шалтере да платите рачуне него и цјелокупну модернизацију рада – казао је Бабић.

Указано је и на то да је прво било потребно обавити едукацију банкарског особља за кориштење дигиталних технологија и да је и то чак био захтјеван и компликован процес.

Поручено је и да сви заједно морају да раде на додатној едукацији клијената и да ту и даље постоји највећи отпор.

- Банке из цијелог региона улажу значајна средства у дигитализацију банкарског сектора. Покушавамо директно, кроз кампање, да клијенте што више информишемо о предностима оваквог начина рада – рекао је предсједник управе МФ банке Бањалука Бојан Лубурић.

Борис Мајсторовић из компаније „Digital Asset Managment“ која се бави и криптовалутама истакао је да је јако важно радити на едукацији и финансијској писмености становништва. Коментаришући чињеницу да је област у којој дјелује његова компанија законски неуређена у Српској, истакао је да је много других области такође законски неуређено, али да постоје компаније које и поред тога уредно послују по већ важећим законима. Он је истакао да нема потребе да се жури са регулацијом „Fintech“ услуга у Српској указујући на примјер Србије која је донијела одговарајући закон који фирме које се баве том врстом услуга још не могу да у потпуности испрате.

Регион

Конфереција „Ddays“ у Бечићима отворена је данас у хотелу „Медитеран“, а биће настављена и сутра. Осим „Fintech“ услуга и криптовалута отворене су и друге теме попут сајбер безбједности, дигитализације образовања, а одржано је и предавање о глобалним трендовима у ИЦТ индустрији. Коференција је окупила неколико стотина учесника из цијелог региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана