Digitalna konferencija „Ddays“u Bečićima: Život brži od pravnih normi

Žarko Marković
Foto: Ustupljena fotografija

BEČIĆI - Oblast „Fintech“ usluga u Republici Srpskoj i BiH nije u odgovarajućoj mjeri zakonski uređena, ali i pored toga kompanije koje se bave tom vrstom djelatnosti posluju uspješno, poručeno je danas iz Bečića sa druge digitalne konferencije “Ddays“ u organizaciji kompanije „BAM consult“ iz Banjaluke.

Na panelu posvećenom „Fintech“ uslugama govorili su predstavnici bankarskog sektora, tržišta kriptovaluta te donosilaca odluka iz javnog života. Jedan od zaključaka je da je u ovoj oblasti potrebna edukacija na više nivoa, prije svega pružalaca usluga, zatim regulatora, a u krajnjoj mjeri i klijenata koji sporije od očekivano prihvataju prelaz na moderne tehnologije.

- Život je brži od pravnih normi - poručila je pomoćnica ministra finansija Srpske Snježana Rudić odgovarajući na pitanje o pravnoj regulativi ove oblasti u Srpskoj.

Ona je pojasnila da u ovoj oblasti Srpska ne može biti pionir.

- Nedostaju nam šabloni koji bi pokazali gdje su neke norme dobre, a neke nisu. Imamo u proceduri određene propise. U planu je izmjena Zakona o tržištu hartija od vrijednosti gdje imamo i stavku o „Fintech“ tehnologiji. Ovdje je glavni cilj sprečavanje pranja novca - dodala je Rudićeva.

Predsjednik Uprave NLB banke Banjaluka Goran Babić rekao je da je bankarski sektor u procesu digitalizacije već deceniju, ali da nisu zadovoljni napretkom. Slikovito je pojasnio da pojedini klijenti i dalje imaju pitanja koja bankarima nikad ne bi pala na pamet.

- Digitalizacija ne podrazumijeva samo neodlazak na šaltere da platite račune nego i cjelokupnu modernizaciju rada – kazao je Babić.

Ukazano je i na to da je prvo bilo potrebno obaviti edukaciju bankarskog osoblja za korištenje digitalnih tehnologija i da je i to čak bio zahtjevan i komplikovan proces.

Poručeno je i da svi zajedno moraju da rade na dodatnoj edukaciji klijenata i da tu i dalje postoji najveći otpor.

- Banke iz cijelog regiona ulažu značajna sredstva u digitalizaciju bankarskog sektora. Pokušavamo direktno, kroz kampanje, da klijente što više informišemo o prednostima ovakvog načina rada – rekao je predsjednik uprave MF banke Banjaluka Bojan Luburić.

Boris Majstorović iz kompanije „Digital Asset Managment“ koja se bavi i kriptovalutama istakao je da je jako važno raditi na edukaciji i finansijskoj pismenosti stanovništva. Komentarišući činjenicu da je oblast u kojoj djeluje njegova kompanija zakonski neuređena u Srpskoj, istakao je da je mnogo drugih oblasti takođe zakonski neuređeno, ali da postoje kompanije koje i pored toga uredno posluju po već važećim zakonima. On je istakao da nema potrebe da se žuri sa regulacijom „Fintech“ usluga u Srpskoj ukazujući na primjer Srbije koja je donijela odgovarajući zakon koji firme koje se bave tom vrstom usluga još ne mogu da u potpunosti isprate.

Region

Konferecija „Ddays“ u Bečićima otvorena je danas u hotelu „Mediteran“, a biće nastavljena i sutra. Osim „Fintech“ usluga i kriptovaluta otvorene su i druge teme poput sajber bezbjednosti, digitalizacije obrazovanja, a održano je i predavanje o globalnim trendovima u ICT industriji. Koferencija je okupila nekoliko stotina učesnika iz cijelog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana