“Аеродроми” у минусу 1,7 милиона КМ

Данијела Бајић
“Аеродроми” у минусу 1,7 милиона КМ

БАЊАЛУКА - “Аеродроми Републике Српске” прошлу годину завршили су са губитком од 1,74 милиона марака, што је три пута више у односу на 2022, када је минус на рачуну тог јавног предузећа износио пола милиона КМ.

Наведено је то у финансијском извјештају о пословању овог јавног предузећа који је објављен на њиховој веб-страници, а у којем стоји да је укупан капитал на крају прошле године износио 14,78 милиона КМ.

Укупни приходи “Аеродрома РС” значајно су пали лани и то са 6,10 милиона марака, колико су износили 2022. на 4,71 милион КМ колико су евидентирани на крају прошле године.

У односу на планиране за 2023. годину у износу од 7,77 милиона марака, остварени су приходи мањи за 39,32 одсто, јер је, како је наведено у извјештају, предузећу смањена субвенција са планираних 2,20 на 1,12 милиона КМ, што је значајно утицало на остварени губитак у пословању.

- У односу на остварење прихода у 2022. години, лани је највеће повећање остварења по основу рада угоститељске дјелатности, паркинг-службе, услуге одлеђивања те по основу рефундација здравственог фонда - наведено је у финансијском извјештају, који ће, између осталог, бити једна од тачака дневног реда на редовној сједници Скупштине акционара овог предузећа, која ће, како је најављено на Бањалукој берзи, бити одржана 28. јуна.

Када је ријеч о расходима, они су на крају прошле године износили 6,45 милиона КМ и највише новца, као и до сада, предузеће је издвојило за трошкове плата, накнада плата и осталих личних примања.

- За ове трошкове лани је отишло 3,04 милиона марака и већи су у односу на претходну годину за 23,18 одсто, односно за 573.907 КМ - стоји у финансијском извјештају.

Како је наведено у том извјештају, према препоруци адвоката на крају 2023. године, извршена је и резервација додатних 50 одсто износа по другом парничном поступку који се води по тужбеном захтјеву Министарства комуникација и транспорта, Дирекција за цивилно ваздухопловство у износу од 65.658 КМ, као и додатна резервисања потребна за измирење обавеза по пресудама из радних спорова, у укупном износу од 10.500 КМ.

- Укупни трошкови резервисања на основу судских спорова крајем прошле године износили су 76.158 КМ - истакнуто је у извјештају, у којем стоји да су лани повећани расходи по основу нематеријалних трошкова и то највећим дијелом због већих трошкова непроизводних услуга те образовања и репрезентације.

С друге стране, број запослених у овом предузећу, које је лани превезло укупно 460.731 путника што је у односу на годину раније 10,35 одсто више летова и 25,57 одсто превезених људи, повећан је за шест радника.

Директорица “Аеродрома РС” Наталија Тривић јуче није одговарала на наше позиве, а коментар о стању у овом јавном предузећу нисмо успјели добити ни од министра саобраћаја и веза Недељка Чубриловића.

Ризици у пословању

У финансијском извјештају о пословању овог предузећа стоји да су због нагомиланих обавеза према добављачима и недостатка финансијских средстава изложени учесталим опоменама пред тужбу као и покретању тужбених захтјева од стране добављача. До датума извјештавања покренуто је шест тужбених захтјева укупне вриједности 411.640 КМ. Пословање, како је наведено у овом документу, додатно оптерећује и отплата зајма. Предузеће је потписало уговор о зајму са Фондом за развој и запошљавање РС прије осам година на износ од седам милиона КМ са периодом отплате од 120 мјесеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана