Русија одговорила ЕК за Јужни ток

Танјуг
Русија одговорила ЕК за Јужни ток

Москва - Русија је Европској комисији послала одговор на њене захтјеве о Јужном току, рекао је новинарима замјеник министра енергетике Анатолиј Јановски.

Он, међутим, није прецизирао садржај одговора, пренио је Итар тас.

"Писмо је послато и сада чекамо да буде заказан састанак", рекао је он.

Како је раније објавио Итар-тас позивајући се на Јановског, министарство енергетике Русије је 5. децембра добило званични допис од Европске комисије о неопходности ревизије споразума закључених за земљама кроз које пролази гасовод Јужни ток.

ЕК сматра да билатерални споразуми о Јужном току закључени са низом европских земаља - Аустријом, Бугарском, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Србијом - крше законодавство Европске уније. ЕК очекује да се они ревидирију.

Премијер Русије Дмитриј Медведев је ове недјеље је рекао да су међувладини споразуми о Јужном току, по међународном праву, изнад законодавства ЕУ, које се сматра националним, али да је Русија спремна на дијалог ради проналажења обострано прихватљивог рјешења.

Европски комесар за енергетику Гинтер Етингер је јуче у Бриселу одржао састанак са министрима енергетике шест чланица Уније које учествују у изградњи Јужног тока.

Он је, послије састанка изјавио да ће ЕК у преговорима са Москвом у јануару 2014, рјешити питање усклађености споразума о изградњи Јужног тока са европским прописима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана