Трагови фашизма и даље присутни

Милош Васиљевић
Трагови фашизма и даље присутни

Панел дискусијом, те бројним концертима и представама Удружење грађана “Слобода” пету годину заредом свечано обиљежава Међународни дан побједе над фашизмом.

Заинтересовани посјетиоци су у понедјељак могли да учествују у панел дискусији “Живјети слободно” у вијећници Банског двора Културног центра.

Овај догађај организован је с циљем очувања вриједности и његовања тековина антифашизма, а учествовали су историчарка са Института за новију историју Србије Сања Петровић-Тодосијевић, професор Универзитета у Бањалуци Миодраг Живковић, фронтмен бенда “Зостер” Марио Кнезовић, концептуални умјетник Дамир Никшић, те модератор панела и главни и одговорни уредник магазина “Бука” Александар Трифуновић.

- Имамо разлога да славимо, али немамо разлога да се опустимо - казала је Сања Петровић-Тодосијевић.

Подсјетила је да је највећи сукоб у историји човјечанства Други свјетски рат.

- Морамо показати свима колико има смисла обиљежавати Дан побједе над фашизмом. Сведоци смо тога да не само читав овај простор већ и Европа, која је настала на темељима антифашистичке борбе, мора да се залаже за мир, солидарност и заједништво - казала је Петровић-Тодосијевић и додала да је фашизам пријека потреба да вас неко укалупи.

О томе колико је важно да остане сјећање на борбу против фашизма и са каквим се проблемима срећемо у модерном друштву говорио је професор Миодраг Живановић.

- Антифашизам као једна од темељних вриједности нашег постојања једноставно је потиснут, не само уставно него испод онога што се зове догађање живота. Један од битних разлога је што су основни елементи фашизма, нажалост, и данас на дјелу упаковани у нову амбалажу у другим формама - казао је Живановић.

Трифуновић је нагласио да свакодневно морамо испитивати и преиспитивати наш однос са фашизмом.

У уторак, 8. маја, низом концерата на тврђави Кастел биће настављено обиљежавање овог важног датума, а за добру свирку и забаву без граница од 20.15 часова побринуће се бендови “Џинкс”, ТБФ и С.А.Р.С. У случају лоших временских прилика, концерти ће бити одржани у Универзитетској дворани у Кампусу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана