Срамотан тренд који је обузео свијет

Агенције
Срамотан тренд који је обузео свијет

Свјетски медији већ данима не престају да пишу о најновијој афери породице Кардашијан. У средишту приче се овај пут нашао Роб Кардашијан који је на друштвеним мрежама објавио експлицитне фотографије своје бивше партнерке Блек Чајне.

Међутим, не ради се о још једном сочном трачу или пласираном ПР потезу, већ о ситуацији од велике друштвене важности. О чему је тачно ријеч?

И док смо некад о најновијим интригама из живота познатих и славних читали у таблоидима, данас је ситуација драстично другачија. С појавом друштвених мрежа се цјелокупна "игра" подигла на један потпуно други ниво, а разни познати и њихови тимови су почели да буду све креативнији. О љубавним везама, раскидима и пословним потезима сада сазнајемо све директно преко корисничких профила на Инстаграму, Фејсбуку или Твитеру. Медији данас вијести углавном раде на темељу неке објављене фотографије или статуса, независно о томе да ли се ради о нечем битном или занимљивом, а кад се појави нека стварно контроверзна вест, нико срећнији од уредника.

Посљедњи такав примјер је поново везан за породицу Кардашијан. Сада је на ред дошла и "црна овца" у породици Роб Кардашијан. Широј јавности познат тек као брат славних сестара, одувијек се представљао као неко коме свијетла рефлектора и пажња јавности не значе много. Ипак, окружење у којем се налази годинама је очито утицало на њега, па је тако већ неколико пута своје приватне фрустрације подјило на друштвеним мрежама.

Оне су махом биле везане уз Блек Чајну, особу која му је наводно помогла да се боље носи с депресијом, али и мајку његове кћери. Њихов однос је толико проблематичан и буран да су неко вријеме имали и заједнички ријалити шоу у којем су гледаоце забављали непрестаним свађама, разбијањем посуђа и урлањем на телефон. Раскидали су више пута него што можемо да пребројимо, па никога није превише чудило што ју је у неколико наврата прозивао преко свог профила на Инстаграму, оптужујући је за издају, мањак љубави или чега се већ тај дан сјетио.

Ипак, прије неколико дана се све промјенило, а Роб Кардашјиан је прешао границу доброг укуса и, како се чини, закона. Након што му је она послала снимак себе с другим мушкарцем, почела је једна од озбиљнијих селебрити афера. Зашто знамо све до таквих детаља? Па, једноставно, зато што је он све то одлучио да подијели са свима. Све је започело серијом фотографија њених гениталија, наставило се споменутим видео-снимком и бројним статусима који објашњавају зашто је његова бивша партнерка особа вриједна презира.

Врло очекивано, Инстаграм му је блокирао профил због непримјереног садржаја, али Роб Кардашијан је тврдио како је све то урадио јер га је Чајна варала и узимала опијате умјесто да се посвети породици.

Блек Чајна је одлучила да дјелује одмах без приватних нагодби менаџера или сличних потеза. Ангажовала је познату адвокатицу Лису Блум, која се у посљедње вријеме специјализовала за рад на случајевима осветничке порнографије и подигла тужбу и издејствовала привремену забрану приступа. Овдје је битно да прецизно објаснимо терминологију. За осветничку порнографију смо сви већ чули, на овај или онај начин, а ради се заправо о дистрибуцији порнографског садржаја преко неког медија без пристанка обије стране. Уз све благодати које нам је донијела технологија, постоји и низ проблема, којима ће закон да се бави тек накнадно. Тако је држава Калифорнија прије четири године увела закон којим се објављивање овакве порнографије кажњава, а прва осуђена особа је био Нои Инигуез, који је на друштвеним мрежама објавио голе фотографије своје бивше дјевојке, назвавши је "пијаном дрољом".

Ако Роберт Кардашијан буде осуђен, биће далеко најпознатија особа која је одговарала за такво нешто. Споменута адвокатица Лиса Блум је водила и случај глумице Мише Бартон, коју је бивши партнер неовлашћено снимао током сексуалних односа, а затим покушао снимак да прода у медијима. Случај је завршио нагодбом која налаже да се сви примјери секси снимка морају уништити, а он има трајну забрану приласка. Лиса Блум је непосредно након пресуде на свом профилу на Твитеру објавила како ово значи побједу за све жене и поруку свим мушкарцима да је овакво понашање не само неприхватљиво, већ и кажњиво.

Током ексклузивног интервјуа који су Блек Чајна и Лиса Блум дале кући АБЦ, истакле су најпроблематичније тачке. Док је Чајна рекла како је шокирана овим поступком свог бившег партнера, будући да му је те слике послала у тренутку у којем му је апсолутно вјеровала, Лиса Блум је Кардашијану поручила како је сад обавијештен да је објављивање осветничке порнографије илегална активност. "Сајберзлостављање бивших партнера је злостављање. Чајна је прије неколико мјесеци окончала вашу везу и има право да живи како жели, ради шта жели, излази с ким жели и да буде интимна с ким жели", закључила је Блумова и додала како бивши партнери изгледа не разумиеју ове одредбе најбоље.

Питање осветничке порнографије је првокласно феминистичко питање. Оно нам показује како још живимо у доминантно патријархалном друштву у којем се жене кажњавају због тога што су сексуална бића. Ако мислите да је ово превише, размислите о томе како би све изгледало да је ситуација обратна. Која би жена као освету бившем партнеру објавила њихове интимне снимке? Вјероватно ниједна, будући да би он био слављен као потентни мушкарац којем се дала још једна жена. Али, у ситуацији у којој се нашла Блек Чајна, она је жена лаког морала и ниских побуда.

Роб је знао да ће овим својим потезом своју бившу партнерку да понизи и зато је то одлучио да уради. Након свега, Кардашијан се јавно извинио и рекао како је дјеловао у афекту, а заправо му је само стало до квалитета живота његове кћери. У сваком случају пратићемо суђење и шта ће даље бити, да ли ће суд бити благонаклон или ће оштро казнити Робертово дјело.

Ако целу ситуацију сагледамо објективно, признаћемо да ниједна страна није наивна и да не треба да се оправда ни један од ова два поступка. Зарад освјете слати секси фотографије и снимке с другим мушкарцем врло је дегутантно, а још горе је кад друга страна износи "прљав веш" јавно, пише "byro247.hr".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана