Пет најскупљих развода у историји

Telegraph
Пет најскупљих развода у историји

Руски олигарх Дмитриј Риболовјев у фебруару се нашао на 147. мjесту Форбесовог списка најбогатијих људи са иметком од 8,8 милијарди долара.

Међутим, већ у мају прошао је кроз развод за који многи сматрају да је најскупљи у историји. Он је с бившом супругом Еленом склопио погодбу пред судом у Женеви према којој треба да јој исплати невjероватних 4,5 милијарди долара.

У погодбу је укључено и неколико његових кућа, које спадају у најскупље резиденције икада направљене у САД - једна у Палм Бичу, а друга у Њујорку, као и више од 150 милиона долара вредно грчко острво, које је некада припадало Аристотелу Оназису.

Бивша госпођа Риболовјев је такође добила старатељство над 13-годишњом ћерком Аном и половину њиховог некада заједничког дома у Женеви.

Она је поднijела захтjев за развод 2009. јер није могла да поднесе "његова невjерства".

Ево још неких развода који су били међу најскупљима у историји:

Алек и Џоселин Вилденштајн

Вилденштајн је био француски бизнисмен, трговац умjетнинама, власник ергеле и милијардер. Оженио се Џоселин 1978. а развео 1999. и то по цијени од 2,5 милијарди долара.

Наиме, након подужег саслушања, изјавила је да јој је потребно милион долара мјесечно да води домаћинство, јер је годинама зависила од послуге.

Руперт Мердок и Ана Торв

Овај пар провео је заједно 32 године живота, а полу-споразумно су се развели 1999. Погодбом је Торвова добила 1,7 милијарди долара.

Седамнаест година касније, оженио се Венди Денг, а затим поново развео. Морао је да јој исплати 44 милиона долара и остави пентхаус у Њујорку.

Берни Еклстон и Славица Радић

Извршни директор Формуле 1 развео се од некадашње хрватске манекенке Славице Радић послије 23 године брака. Бивша госпођа Еклстон поднијела је захтјев за развод због његовог "неразумног понашања" и добила 1,2 милијарде долара.

Аднан и Сораја Кашоги

Саудијски бизнисмен Аднан зарадио је новац као међународни трговац оружјем за саудијску краљевску породицу и осамдесетих је важио за једног од најбогатијих људи на свијету са четири милијарде долара.

У његовом власништву било је 12 кућа, арапски коњи и 200 егзотичних животиња, 100 лимузина и јахта вредна 75 милиона долара.

Оженио се 1961. тада 20-годишњом Енглескињом Сандром Дејли, која је промјенила име у Сораја, када је прешла у ислам.

Развели су се 1982. уз нагодбу којом је Сораји припало 874 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана