Они су славни, познати, а из хобија и шпијуни!

24sata.hr
Они су славни, познати, а из хобија и шпијуни!

Кад замишљамо шпијуне, први нам на памет падну особе које не презају ни од чега како би сакупиле потребне информације. Штавише, сматрамо их потпуним анонимусима, јер специфичан посао којим се баве то и захтјева.. Међутим, потпуно супротно мишљењу већине, шпијуни су били многи славни и свјетски познати људи .

 

Ми вам представљамо неке од најпознатијих.

Франк Синатра 

Што се тиче овог легендарног музичара, битно је нагласити, како пишу страни медији, да приче о њему као шпијуну никад нису потврђене. Но, гласине о његовој повезаности с мафијом и CIA постоје већ деценијама, а чак је снимљено и пар филмова на ту тему. Према тврдњама његове ћерке Тине, Синатра је често фаворизовао CIA. Наводно није био шпијун у традиционалном смислу, али је радио за њих као курир одређених информација, а свој приватни авион ставио им је на располагање. Кад би било потребно CIA би га контактирала и тражила од њега да превезе њима потребну особу како не би оставили писани траг.  

Кери Грант

Глумац који је важио за правог шармера, чак се и појавио се у неколико филмова у којима се радња вртjела око шпијунаже. Наводно му је била понуђена и улога Џејмса Бонда, али ју је он одбио. Оно што нисте знали је да је Кери Грант, док је владао Холивудом, радио и као оперативац за британску владу, барем тако пишу страни медији. Он није покушавао да сазна америчке тајне већ је морао држати око на сумњивим нацистичким симпатизерима током Другог свjетског рата, укључујући и колеге глумце попут Ерола Флина. Грант је био велики британски присталица током ратних акција и чак им је донирао и плате од своја два филма.  

Марлен Дитрих

Марлен је била једна од најпознатијих њемачких глумица, но по свему судећи чврсто је била против Хитлера и његовог нацистичког режима. Глумица је 1939. године постала америчка држављанка, а била је једна од првих звијезда које су пласирале ратне обвезнице. Током двије турнеје за "United Service Organisations" пjевала је за савезничке трупе на првим линијама. Према FBI подацима и даље се сумња да је на почетку рата била њемачка шпијунка.

С друге стране, многи вјерују да је била издајица своје домовине те да је очајнички жељела да помогне у борби да се порази Трећи Рајх. Дитрихова је наводно шпијунирала преко Канцеларије за стратешке услуге, која је 1944. године започела пројекат "Musac". Ријеч је била о емитовању музичке пропаганде ради деморалисања непријатељских војника. Њен највећи допринос рату био је подизање морала војника у борби против нациста. Уосталом, њена породица је и даље живjела у Њемачкој, па јој не би било у циљу да ради као тајни оперативац. Ипак, она је једна од најпознатијих звијезда за које се вјерује да су радиле као шпијуни током Другог свјетског рата, а и једина је на листи која се на попису шпијуна нашла с обије стране.

Хари Худини

Ако би икада размишљали о томе кога да запослите као шпијуна, већини би истог трена на ум пао један од највећих илузиониста у историји. Хари Худини, према једној од објављених аутобиографија, радио је за савезничке снаге (Велика Британија, СССР и САД), тачније Скотланд Јард и за америчке тајне службе. Худини је наводно путовао свијом пративши руске анархисте и прикупљао вредне информације за америчку и британску владу.

У Европи је у сваком граду изазивао локалну полицију да га свеже у ланце и стави у ћелију, а онда је своје умијће бијега користио како би их задивио. Худинија повезују с Вилијамом Мелвилом, британским шпијуном који га је споменуо у свом дневнику, а који је радио за Скотланд Јард гдје су наводно били и Худинијеви почеци.

Стерлинг Хејден

Име Стерлинг Хејден можда нећете препознати, но ријеч је о америчком књижевнику и глумцу познатом по улози корумпираног полицајца Мекласкија у Кополином "Куму" из 1972. године, а публика га памти по улогама у бројним класицима. Овај глумац био је прикривени оперативац америчке владе што је, ни мање ни више, потврђено управо са њихове стране. Падобраном је слијетео у Хрватску како би шпијунирао фашистички покрет који је тада био у настајању. То је било за вријеме док је радио у ОСС-у током Другог свјетског рата, и то само неколико година прије него што је добио улогу у филму "Asphalt Jungle".

Лаки Лучијано

Лаки Лучијано је без сумње најозлоглашенија особа коју ћемо овде споменути. Он је био један од најпознатијих америчких мафијаша свих времена, а сматрају га и једним од најодговорнијих за раст трговине хероином 40-их година прошлог вијека у Америци. Током Другог свјетског рата, морнаричка тајна служба сумњала је да су нацисти примали информације о кретању бродова на Атлантском океану, а знали су да породице криминалаца контролишу све што се догађа на доковима у Њујорку. Лучијано је био ангажован од стране ОСС-а, заједно са шефом мафије Мајером Ланскијем како би открили оне који преносе информације. Двојац је на хиљаде информатора испоручио влади под шифрованим именом "Операција Подводни свијет". То није било све. ОСС га је опет ангажовао како би искористио своје контакте на Сицилији и пронашао информације о покретима нацистичких групација у Италији.

Грета Гарбо

Рођена у Шведској, била је једна од првих европских глумица која је постала врхунска холивудска звијезда почетком тридесетих година. Прије него што се 1941. пензионисала од глуме, иако је имала тек 35 година, четири је пута била номинована за Оскара. Према многима, њен одлазак у пензију баш у то вријеме не може се назвати случајним, па многи вјерују да је радила као британска шпијунка током Другог свјетског рата. Гарбо је, према енглеском списатељу Чарлсу Хајаму, била ангажована од стране британске обајештајне службе, а према многим причама проводила је бројне разговоре и неколико мисија за савезнике.

Једна од наводних мисија била је помоћи код превоза човјека који је требао да стигне из Копенхагена у Британију што је успјешно одрадила за Винстона Черчила и канадског шпијуна Вилијама Стивенсона. Човјек коме је помогла био је Најлс Бор, дански физичар и научник. За вријеме окупације Данске од стране Њемачке, он је одбио да помогне нацистичким властима и напустио је државу. Тада је отишао у Аламост, и занимљиво, придружио се групи научника који су радили на атомској бомби, на такозваној операцији "Менхетн".

Роалд Дал

Током свог дјетињства засигурно сте прочитали барем једну књигу легендарног дјечјег писца Роалда Дала. Први његов роман био је "Гремлини", а након тога је услиједио "Чарли и фабрика чоколаде" који га је и прославио. У вријеме кад је писао бестселере, шпијунирао је САД за британске обавјештајне службе. Углавном, најзабавнији дио цијеле ове приче био је да је Дал био послат у Америку како би потребне информације сазнао од супруга нафтних тајкуна, па чак и од конгресменке Кларе Бут Лус чији је супруг био издавач часописа "Тајм". Прича постаје забавнија јер је Дала изморио њен сексуални апетит па је британске обавејштајне службе замолио да напусти мисију.

Џулија Чајлд

Ријеч је о познатој америчкој куварици, аутору и телевизијској личности која је Американцима приближила француску кухињу. Џулија Чајлд често је у својим емисијама, од којих је најпознатија била "Француска кухиња", дјеловала припито. Некад мање, некад више. Током Другог свјетског рата радила је за ОСС као обавјештајац, а организовала је и усмјеравала податке савезницима из мјеста као што су Кина и Цејлон. Прије тога радила је као дактилографкиња у канцеларији за информације. У ОСС-у је упознала свог супруга Пола. Иако је у кухињи увијек правила неред, била је прецизна и имала је око за детаље, а добијала је и награде за сналажљивост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана