Како је Меланија дошла до визе која је разбјеснила свијет

Агенција
Како је Меланија дошла до визе која је разбјеснила свијет

Да је Меланија Трамп из Словеније у САД дошла као манекенка и тамо упознала данашњег предсједника Доналда Трампа, опште је познато. Али, да је стекла трајну дозволу о пребивалишту на темељу визе за имигранте с "изванредним способностима”, колоквијално познате као "Ајнштајнова виза”, вјероватно нисте знали.

О тој прилично шкакљивој чињеници писао је Вашингтон пост, након чега су се вијешћу позабавили и остали амерички и свјетски медији. Да ли је на помолу нови скандал с обзиром на Трампову политику нулте толеранције према имигрантима који су на илегалан начин ушли или остали у САД-у?


Наиме, виза ЕБ-1 предвиђена је за усељенике који су успјешни и уживају "трајни национални или интернационални престиж” у свом пољу - било да се ради о предузетницима, награђиваним умјетницима или спортистима овјенчаним медаљама.

Према њеној тренутној службеној биографији, објављеној на страницама Бијеле куће, прва дама је "паузирала” своје студије.

Колико је ова виза захтијевна, показује и податак да је 2001., када ју је Меланија добила, само 0,34% усељеника, који су добили тзв. зелену карту, односно дозволу о трајном пребивалишту, добило овај тип визе, пише index.hr.

То ипак није прва виза коју је добила - након што је ушла у САД с туристичком визом, неколико пута добила је ХБ-1 визу за високо квалификоване имигранте, а онда је упознала Трампа и двије године касније добила ЕБ-1.

Ту није крај. Њени родитељи, наиме, уселили су у САД и добили зелену карту управо захваљујући њој - и њеној "Ајнштајновој визи” - на темељу права на "ланчану миграцију”, исту ону којој се Трамп данас жестоко противи.

Меланијин адвокат тврди да је прва дама била "више него довољно квалификована” за ЕБ-1 програм. Као што се могло и очекивати, корисници друштвених мрежа баш се и нису сложили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана