Била је једна од најљепших жена с наших простора, а онда јој је ово све упропастило

Б92
Била је једна од најљепших жена с наших простора, а онда јој је ово све упропастило

Кажу да Југославија није имала љепшу мисицу од Бернарде Маровт, која је 1983. године на избору за Мис свијета представљала бишу Југу. Није успијела да дође до побједе, иако многи сматрају да ју је заслужила, а за све је крива једна провокативна фотографија.

Голишава слика Барнанде, иначе поријеклом Словенке, осванула је у британском "Дејли мирору" неколико дана пред такмичење, које се те године одржавало у Лондону. Сви који су је икада видјели кажу да је била убједљиво најљепша, најелегантнија и најбоље обучена дјевојка те године, али ипак није понијела круну - шушкало се да је све "закувала" Џулија Морли, шефица лондонског избора за мис, којој није ишло наруку да Југословенка побједи.


Но, било како било, слике јој можда јесу скинуле круну, али су јој донијеле и славу. На истом такмичењу је проглашена за Мис фотогеничности (а кад погледате слике, јасно вам је зашто) и наставила је сјајну каријеру у Загребу и Љубљани.

Занимљиво је да је Бернарда испала у првом кругу избора за Мис Југославије те 1983. године, па замало да ни не оде на "свјетско првенство" . Међутим, упала је у посљедњем тренутку на мјесто мисице Косова.

Њена каријера је након тога наставила да се креће узлазном путањом. Прича се да мушкарци нису могли а да се не окрену кад она прође улицама, а 1990. је проглашена топ-моделом Италије, 1992. топ-моделом Европе, а 2000, по избору женског магазина Јана, проглашена је за најлепшу Словенку 20. вијека.

На врхунцу каријере је зарађивала по 3.000 долара по реклами и поредили су је са Мадоном.

Зарађени новац је добро уложила и, за разлику од највећег броја колегиница које заблистају на изборима, а онда једноставно нестану, она и дан-данас ради као фото-модел и манекенка. Има 53 године и изгледа боље него икада прије

Већ осам година заредом у Словенији организује међународно такмичење Фото-модел Берни моделс, а отворила је и манекенску школу за младе Бернарда Маровт. Често учествује у организацији модних ревија и догађаја. Живи на релацији Словенија-Италија (Милано), гдје има модну агенцију Берни модел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана