Svi grijesi GTA

http://play.co.rs
Svi grijesi GTA

Još od praktično 90-ih, kada su se pojavile prve „krvave” pucačine kao što su DOOM i Wolfentein, pa sve do današnjih dana kada vidimo da su igre i dalje kec iz rukava kada neko treba da se optuži za dječije nasilje, uvijek je bio lako uperiti prstom u nešto što onaj ko upire obično ni ne razumije.

Nauka i prosta praksa su pokazali bezbroj puta da nema nikave veze između nasilnih igara i nasilja u stvarnom životu, ali kao da se priča u prazno.


Glavna „zvijezda” među dežurnim krivcima je u ovom vijeku uvijek bio dobri starti GTA, ma koja verzija da je u pitanju. Igra koja vam je nudila nasilje i kriminal na dlanu, i koja je u osnovi bila simulacija kriminalnog života, dizala je kosu na glavi svakoj domaćici od Pirota do Aljaske, i zabrinjavala raznorazne „psihologe” koji prije dvadeset godina vjerovatno nisu umijeli ni da upale kompjuter, a kamoli da vide šta je to GTA.

Ipak, tema današnjeg teksta nije toliko nasilje, koliko ona druga tabu tema – seks. Seks u igrama danas nije toliko strana stvar, imamo Witcher serijal gdje „puca” na sve strane, a i generalno golotinje imamo praktično u svim većim naslovima koji su obilježeni oznakom „AO”, odnosno za odraslu publiku.

Ipak, počekom ovog vijeka, video-igre i dalje nisu imale baš toliku slobodu kao što je imaju danas i neke stvari su i dalje izazivale skandale, stvari kojima bismo se danas smijali.

Takav je slučaj i sa čuvenom „vrelom kafom”, odnosno neslavnim Hot Coffe scenarijom. On se pojavio 2004. u Grand Theft Auto: San Andreas, kao specijalna mini igra, a ime nosi po eufemizu za poziv na seks, po principu „svrati kod mene na kafu”.

O čemu se tačno radi? Ukoliko ste igrali San Andreas, znate da CJ, glavni lik, može ući u veze sa šest različitih žena u igri. Ukoliko uspješno završite misije sa njima i odradite sve kako treba, na kraju ćete dobiti nagradu u vidu poziva na kafu kod nje kući, što označava da ste uspjeli da postignete da imate seksualni odnos sa tom djevojkom. Osim toga, naravno, igra je pružala i mnoge gejmplej benifite vezane za vaš odnos sa djevojkom u igri, kao što su novi predmeti, kola i razne specijalne pogodnosti koje zavise od toga koju ste od šest djevojka smuvali.

Dok se dešava pomenuta scena „poziva na kafu”, odnosno seksa, kamera se nalazi van kuće i igrač čuje samo mumlanje i zvuke njih dvoje dok imaju seks, ali tu na scenu stupa Hot Coffe, koji igračima omogućava ne samo da budu u kući, već i da direktno upraljaju sa CJ dok ima seks. Scena naravno izgleda poprilično komično, kruto i prosto smiješno za današnje standarde, oba karatera čak nisu ni razgolićena, ali je ipak za ono vrijeme bila skandal.

Kada je ovaj mod skrenuo na sebe pažnju javnosti, developer Rockastar Games se ogradio i rekao da je to sve delo „hakera”, koji su teško modifikovali igru, ali se ispostavilo da je to bila samo laž, jer je sadržaj uvijek bio u igri, samo sakriven, te je jedina uloga Hot Coffe moda bila da omogući igračima da scenu aktiviraju, što je otkriveno godinu dana kasnije, kada je ista stvar otkrivena i na konzolnim verzijama San Andreasa, uz pomoć “GTA:SA Censor Remover” alata.

Dokaz su i scene oralnog seksa koje su jasno vidljive u “Cleaning the Good” misiji, a koje u suštini predstavljaju iste asete koji se koriste i za pomenutu „Hot Coffe”. scenu.

Prvi se naravno oglasio neslavni Džek Tompson, jedan od najglasnijih „boraca protiv video-igara” u Americi, koji je iskoristio priliku da još jednom uperi svoju oštricu ka Rockstaru, njegovom starom neprijatelju na polju video igara. Kritikovao je i ESRB, što je dozvolio da ovakve stvari prođu, pa je ESRB nakon novog istraživanja sklonio oznaku M (16+) i stavio oznaku “Adults Only” (AO), odnosno samo 18+ publika. Ovo je dovelo do toga da ESRB uvede potpuno nove regulacije tokom 2006. godine, odnosno od tog dana izdavači su dužni da jasno i precizno iznesu sve detalje „sakrivenog” sadržaja ili sadržaja koji se može dodatno otključati, kako bi bio uzet u obriz prilikom davanja rejtinga igri, inače se izdavaču može pripisati kazna i do milion dolara.

Ovo je izazvalo lančanu reakciju povlačenja kopija igre iz praktično svih prodavnica, jer su imale pogrešan rejting, a igrači koji su imale stare verzije igre su naprosto dobili veću verdnost njihovih kopija.

Koliko je ovo bila goruća tema u ono vrijeme govori i da je sve stiglo do američkog kongresa, koji je zahtijevao da se otvori specijalni slučaj i da savezna trgovinska komisija detaljno ispita da li je postojala namjera Rockstara da ciljno sakrije ove informacije, kako bi prošao bolje kod ESBR, ali nisu došli do zaključaka da je bilo namjere.

U priču se umiješala i Hilari Klinton, koja je tada zahtijevala da se čitav sistem ocijenjivanja igara potpuno iznova srijedi, jer je smatrala da je ovako nešto nedopustivo. Zbog nje je izglasan savezni akt o „Zaštiti porodične zabave”, čiji je cilj da bolje zaštiti američku omladinu, ali nismo sigurni od čega tačno.

Na kraju, godinu dana poslije svega, Rockstar je izbacio novi patch koji je u potpunosti blokirao sav ovaj sadržaj i ubacio kod koji automatski krešuje igru ukoliko neko pokuša da mu pristupi. Ovaj patch je među igračima ironično nazvan „Cold coffee”.

Ipak, Take-two-tnjo i Rockstar nisu baš prošli bezbolno po novčanik. Brojna udruženja i pojedinačni roditelji su ih tužili za prevaru, pa su tokom par godina suđenja pukli nekih milion dolara na razne tužbe.

Sve to oko nečga čemu bismo se danas smijali, ako ništa drugo, barem možemo da pratimo jasan progres u slobodi izražavanja video igara i stopiranju cenzure, nečemu čemu trebamo svi da težimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana