Žene zaobilaze visoke funkcije

V. K.
Žene zaobilaze visoke funkcije

Brisel - Zastupljenost žena u parlamentima i vladama u BiH i dalje je znatno ispod evropskog prosjeka, a pozitivna slika je jedino u sudovima gdje radi natprosječan broj pripadnica nježnijeg pola, pokazao je izvještaj Savjeta Evrope.

Analiziran je napredak 46 država članica Savjeta Evrope u ispunjavanju ciljeva koji su postavljeni 2003. godine, a kojima je predviđeno da najmanje 40 odsto žena ili muškaraca mora biti uključeno u sve sfere političkog i javnog života. Rezultati pokazuju da ni u ostalim evropskim zemljama još nije ostvarena ravnopravnost polova u procesu donošenja odluka.

U evropskim parlamentima je u prosjeku 25,6 odsto, a u BiH 21,4 odsto žena. U BiH je 22 odsto žena na poziciji ministra, što je blago ispod evropskog prosjeka od 23 odsto. Najveća neravnopravnost je u diplomatiji gdje je 13 odsto žena na poziciji ambasadora.

- U evropskim vrhovnim sudovima u prosjeku je trećina žena, a kada je riječ o visokim sudovima prosjek je 41 odsto. U BiH je situacija bolja od prosjeka pa žene čine 49 odsto tog kadra - navedeno je u izvještaju.

U Džender centru Vlade RS kažu da je učešće žena u javnom i političkom životu evoluiralo posljednjih tridesetak godina.

- Kada bi žena bilo više u političkom i javnom životu i na mjestima odlučivanja i kada bi dostigli 40 odsto što je minimalni standard, tada bi i u svim drugim oblastima potrebe i interesi žena bili bolje zastupani. To bi dugoročno dovelo do poboljšanja položaja žena u društvu i unapređenja ravnopravnosti polova - kazali su u Džender centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana