Zaštićeni svjedok ostavlja Nasera Orića iza rešetaka

Goran Maunaga
Zaštićeni svjedok ostavlja Nasera Orića iza rešetaka

Ženeva - Ratnom komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću najvjerovatnije će biti produžen ekstradicioni pritvor u Švajcarskoj, jer je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine protiv njega prikupilo čvrste dokaze i došlo do novog i veoma važnog svjedoka zločina za koje je osumnjičen, rekao je "Glasu Srpske" sagovornik iz srpskog pravosuđa.

Orić je 9. juna uhapšen u Švajcarskoj na osnovu potjernice koju je zbog zločina nad Srbima u BiH za njim raspisala Srbija, a poslije tri dana mu je određen ekstradicioni pritvor od 14 dana.

Sagovornik "Glasa" naglašava da srpsko tužilaštvo ima zaštićenog svjedoka koji je bio u komandi 28. divizije Armije RBiH kojom je komandovao Orić.

- On je neposredni svjedok događaja od 12. jula 1992. godine u Zalazju i Donjim Potočarima za koje tužilaštvo tereti Orića, ratnog načelnika srebreničke policije Hakiju Meholjića i još trojicu Bošnjaka. Taj svjedok je pod strogim režimom zaštite. Radi se o neoborivim dokazima i tužilaštvo neće odustati dok taj slučaj ne dobije pravni završetak - kaže naš sagovornik.

Ističe da tužilaštvo ima dokaze kako Orić puca u one koji su bježali, i na konju ih sustiže i ubija.

- To je do sada izjavilo nekoliko svjedoka. S obzirom na podnesene dokaze, Orić bi trebalo da bude izručen Srbiji - kazao je isti izvor.

Da su se pojavili novi argumenti srpskog tužilaštva koji se odnose na događaje u Zalazju, potvrdio je juče i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković koji je bio sa Orićem u trenutku njegovog hapšenja, ali i njegov advokat Vasvija Vidović.

- Veoma sam zabrinuta da bi Orića švajcarske vlasti mogle izručiti Srbiji jer su Srbi sposobni i spretni u lobiranju. Postoje lobisti koji rade u interesu izručenja. Pogledajte kako je brzo reagovao švajcarski tužilac da izda saopštenje da su oni u posjedu nečega što nije bilo u opticaju na suđenju u Hagu  - kazala je Vidovićeva.

Orića je juče posjetio ambasador BiH u Švajcarskoj Boro Bronza koji je istakao da zvaničnih informacija o hapšenju još nema i da mu je Orić prenio da nije bilo osnova za njegovo hapšenje i pritvaranje.

Zbog hapšenja Orića najviši bošnjački zvaničnici proteklih dana su zategli odnose sa Srbijom, a na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je otkazao za juče dogovorenu posjetu BiH. Duraković je poručio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da ne dolazi u Memorijalni centar u Potočare ako Orić ne bude na slobodi do 11. jula, kada će biti obilježena 20. godišnjica zločina u Srebrenici.

Zvaničnici u Srpskoj i politički analitičari su saglasni da je time nanesena ogromna šteta odnosima BiH i Srbije.

- Šteta je već nanesena. Ovo neće biti prolazno zahlađenje odnosa BiH i Srbije, nego se radi o drastičnoj promjeni političke klime, pogotovo što na to utiču spoljni faktori, doprinoseći tom zahlađenju kojekakvim rezolucijama. Dosadašnje otopljavanje odnosa bilo je praćeno jednostranim popuštanjima srpske strane - istakao je politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović i dodao da spoljni faktor vrši pritisak na predstavnike vlasti Srbije da se pojave na komemoraciji u Potočarima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da poruke iz BiH upućene Nikoliću i Vučiću govore da će bošnjački političari učiniti sve da zaštite pripadnike svog naroda koji su činili ratne zločine.

Zločin

U zločinu počinjenom u selima Zalazje, Sase, Biljača i Zagoni kod Srebrenice ubijena su 62 civila i vojnika, 22 Srba je nestalo, a pronađeno je i ekshumirano deset tijela. Od 1992. do 1995. godine u i oko Srebrenice ubijeno je oko 3.000 pripadnika srpskog naroda, a za zločine niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana