Zakon zaustavljen, puklo jedinstvo srpskih partija

Vedrana Kulaga
Zakon zaustavljen, puklo jedinstvo srpskih partija

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je na prijedlog SDS-a zaključak da bude formirana radna grupa koja treba da definiše način zamjene stranih sudija u Ustavnom sudu BiH domaćim kadrom, a iz SNSD-a su se usprotivili toj odluci, upozoravajući da takav rasplet situacije može biti opasan za RS.

Zaključak je predložen i usvojen u srijedu kasno uveče, na sjednici Predstavničkog doma, nakon što nije usvojeno drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji su krajem prošle godine predložili poslanički klubovi SNSD-a i SDS-a. Time su iscrpljene sve mogućnosti da taj zakonski prijedlog ostane u parlamentarnoj proceduri. Predloženim zakonom bilo je predviđeno da strane sudije u Ustavnom sudu ustupe mjesta domaćim i da bude onemogućeno donošenje odluka bez najmanje jednog glasa sudija iz svakog naroda i entiteta. Taj prijedlog je upućen u parlamentarnu proceduru nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim dio Zakona o praznicima RS, koji propisuje da se 9. januar obilježava kao Dan Republike.

Zaključkom koji je usvojen na prijedlog SDS-a Kolegijum Predstavničkog doma Parlamenta BiH zadužen je da za iduću sjednicu predloži odluku o formiranju radne grupe. U njoj bi trebalo da budu članovi oba doma Parlamenta i sudije Ustavnog suda BiH. Zadatak grupe je, da u skladu sa Ustavom BiH, utvrdi šta je potrebno promijeniti u ustavnopravnom poretku da bi bio omogućen drugačiji način izbora troje sudija, koje trenutno bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH. SNSD nije podržao SDS-ov zaključak, a poslanik NDP-a je glasao za. Podrška je stigla i od člana Kolegijuma Predstavničkog doma Šefika Džaferovića iz SDA.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac smatra da Savez za promjene nije iskoristio kapacitete da omogući prohodnost predloženog zakona o Ustavnom sudu kroz Parlament BiH.

- Oni svakim danom manifestuju to da su mlađi partneri SDA. Ako je stvoren ambijent da se izađe sa zajedničkom inicijativom, bilo je logično da kada zakon biva drugi put oboren u Predstavničkom domu ponovo tražimo rješenje u Banjaluci i u institucijama RS. Zašto zaključkom otvarati takva pitanja i umjesto da se u Banjaluci definišu naredni koraci oni sa Džaferovićem definišu kretanje u Sarajevu - ukazao je Košarac.

On je istakao da su sporni brojni elementi usvojenog zaključka.

- Šta nam je garancija da će biti donesen zakon i da će biti isključeni stranci iz Ustavnog suda BiH? Ne možemo zaključkom sa Džaferovićem ući u proceduru onoga što je potrebno mijenjati u ustavnopravnom sistemu BiH. To je nedopustivo i to treba da rade institucije RS i da daju zadaću nama srpskim predstavnicima, a ne da se poltronski ponaša SDS. Ima mnogo opasnih stvari i zato nismo glasali za zaključak - rekao je Košarac.

Njegova stranačka koleginica Dušanka Majkić smatra da je cilj formiranja radne grupe da ne bude urađeno ništa.

- Nikad se ništa na ovaj način neće ni dogoditi - istakla je Majkićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević je kazala da ne vidi ništa loše u zaključku, jer je njime otvorena nova šansa za zamjenu stranih sudija.

- Treba pronaći način kako da strane sudije budu zamijenjene domaćim i šta je potrebno promijeniti za to. Ta mogućnost je definisana i Ustavom BiH, ali treba da vidimo kako to uraditi. Iz FBiH zastupaju stav da treba da budu birani u Parlamentu BiH, mi smatramo da treba da ih biraju entitetski parlamenti, a postoje prijedlozi da budu birani i dvotrećinskom većinom i da ih predlaže neko drugi. To su stvari o kojima postoje nesuglasice. Ne možemo to sami, potrebna nam je podrška iz FBiH i treba da razgovaramo - rekla je Pandurevićeva i istakla da ne zna kako SNSD misli doći do rješenja, ako to zaista i želi.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković pozvao je srpske predstavnike na nivou BiH da učestvuju u radu radne grupe i naveo da trenutno nema boljeg rješenja.

- Predložićemo da u RS bude formirana stručna grupa koja će biti logistička podrška poslanicima koji će raditi u radnoj grupi. Formiranje radne grupe ne znači odustajanje od referenduma o Danu RS - kazao je Novaković optuživši SNSD za neprincipijelnost.

Najviši zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH potpisali su krajem novembra prošle godine zajedničku izjavu u kojoj je navedeno da Narodna skupština RS donese odluku i raspiše referendum na kojem bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine o ukidanju Dana Republike. Od Parlamenta BiH je zatraženo da u roku od 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi bilo definisano da u toj instituciji više ne budu strane sudije i onemogućeno preglasavanje. Taj rok je istekao polovinom ovog mjeseca. Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je sazvao novi sastanak na kojem bi razmotrili dalje korake, ali je on propao, jer se nisu pojavili članovi Saveza za promjene.

Kovačević

Savjetnik ministra pravde RS Nikola Kovačević kazao je da u FBiH ne postoji politička volja da bude donesen novi zakon o Ustavnom sudu BiH. On je istakao da se i u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa BiH insistira na usvajanju zakona o Ustavnom sudu BiH i da je to trebalo da bude urađeno u prvom tromjesečju ove godine.

- Parlament BiH prema Ustavu BiH može da donese novi zakon o Ustavnom sudu kojim će biti regulisan drugačiji način izbora sudija - istakao je Kovačević i dodao da je mandat stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH davno istekao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana