Zakon o radu dubok jaz za sindikat i poslodavce

Svjetlana Šurlan
Zakon o radu dubok jaz za sindikat i poslodavce

Banjaluka - Pregovori o izmjeni Zakona o radu u Srpskoj počeli su juče, a stavovi sindikata i poslodavaca su toliko udaljeni i suprotstavljeni da je već očigledno da će teško doći do dogovora.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS ponudilo je na sastanku radne grupe za analizu i izmjene Zakona o radu održanom u Banjaluci informaciju u kojoj je navedeno deset članova zakona koje je neophodno mijenjati. Jedino u čemu su se usaglasili Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca RS jeste da su to tehničke izmjene, koje poslodavci podržavaju, dok sindikalci čvrsto zastupaju stav da su potrebne suštinske izmjene.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković rekao je da žele da budu doneseni kolektivni ugovori koji bi definisali najvažnija pitanja koja sada propisuju pravilnici o radu.

- Dvije godine nakon stupanja na snagu Zakona o radu nemamo opšti kolektivni ugovor, niti posebne kolektivne ugovore u privredi i zbog toga smatramo da su u tom dijelu potrebne izmjene Zakona o radu - rekao je Stanković.

Za Savez sindikata takođe je sporan i način na koji Zakon o radu reguliše pitanje disciplinskog postupka, te različiti kriterijumi za utvrđivanje reprezentativnosti udruženja poslodavaca i sindikata.

- Reprezentativnost treba da bude ista i za sindikat i za poslodavce. Tačno znamo šta hoćemo i imamo argumente u kojim dijelovima postoje najveći problemi u primjeni zakona - rekao je Stanković.

Dodao je da je na sastanku zaključeno da svaki od socijalnih partnera do 20. aprila dostavi prijedloge i primjedbe na članove zakona na osnovu kojih će raditi u nastavku pregovora.

- Ministarstvo je dalo informaciju u kojoj nisu predložene suštinske, već tehničke izmjene zakona i mi to ne možemo prihvatiti - kazao je Stanković.

U Uniji udruženja poslodavaca RS rekli su da je ovo bio tek početni sastanak i da je suština da se ide u izmjene zakona na osnovu informacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

- Razmatraćemo samo izmjene deset članova Zakona o radu i to će biti tehničke izmjene, ako budemo mogli da ih usaglasimo u okviru radne grupe - kazao je direktor Unije udruženja poslodavaca Saša Aćić.

Izmjene Zakona o radu su predviđene akcionim planom Vlade i planom rada Narodne skupštine RS za ovu godinu. Zakon o radu je na snazi od januara 2016, a u oktobru prošle godine održane su javne rasprave o njegovim odredbama kako bi bile identifikovane poteškoće i manjkavosti koje su utvrđene prilikom njegove primjene.

Analiza koju je ranije uradio Savez sindikata pokazala je da je zakon dodatno umanjio prava radnika, smanjio njihova primanja i da nije otvorio prostor za nova radna mjesta, ali jeste za veći profit poslodavaca i uništio do tada solidno razvijen socijalni dijalog.

- Generalna ocjena odredbi o plati, naknadi plate i drugim primanjima radnika jeste da je njihov osnovni cilj bio da radna snaga pojeftini, odnosno da poslodavci budu stimulisani na zapošljavanje kroz smanjivanje troškova radnika na teret samih radnika, a ne na teret države - navedeno je u sindikalnoj analizi.

Predstavnici poslodavaca i Vlade ne dijele mišljenje sindikata. Tvrde da zakon nije idealan, ali da je činjenica da ga sada najviše kritikuju oni koji nisu htjeli da učestvuju u njegovoj izradi i koji nisu pristajali na dijalog i kompromis.

Savanović

Izjavu ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenka Savanovića juče nismo uspjeli da dobijemo. On je ranije istakao da će radna grupa na osnovu analiza i rasprava utvrditi koje se odredbe Zakona o radu nisu pokazale efikasnim ili koje se mogu popraviti.

- Onda ćemo to razmotriti na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta - rekao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana