Zahtjev za reviziju - udar na Srpski narod koji neće proći

Srna
Zahtjev za reviziju - udar na Srpski narod koji neće proći

Beograd - Najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske poručili su danas iz Beograda da je podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koje je najavio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, neustavno i nezakonito, te predstavlja udar na cjelokupan srpski narod, koji će tome znati da se suprotstavi.

Na sastanku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića istaknuto je da ni Srbija ni Republika Srpska nisu učinili nijedan potez koji bi destabilizovao BiH, niti se Srbija miješala u unutrašnje stvari BiH.

Zvaničnici Srpske i Srbije saglasili su se da će Srbija uvijek stajati uz Srbe u BiH i Republiku Srpsku, te da će dati podršku svemu što se u BiH radi na osnovu Ustava i zakona, a nikada onome što je suprotno tome.

Dodik: Izetbegović "ugasio svjetlo" BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je inicijativa o reviziji odluke po tužbi BiH protiv Srbije za genocid akt mržnje Bošnjaka muslimana u Sarajevu prema Srbima i poručio da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović time "ugasio svjetlo" Bosni i Hercegovini.

Dodik je, poslije sastanka sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, i članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, rekao da iza inicijative za reviziju zapravo leži želja da se ukine Republika Srpska.

"Žele da vrte priču na to da su Srbi u BiH počinili genocid, koji se nije ni desio. Nezadovoljni ranijim presudama, spremni su da svojataju BiH i da kažu da nismo tamo prisutni u organima. Izetbegović je ovim zatvorio vrata BiH i njenoj perspektivi, i ugasio je svjetlo kada je riječ o BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik RS je ocenio da je inicijativom o reviziji kraj procesa pomirenja u Bosni i Hercegovini.

"Ovo govori da su propali napori međunarodne zajednice da se postigne pomirenje, koje je ovim ugašeno, jer ako neko misli da u ime svih nas moze da odlučuje, onda povjerenje ne može da se gradi na taj način", rekao je Dodik.

Kako je rekao, iako inicijativom nastoje da sruše poziciju Srba u BiH, srpske političke snage u tom zemlji su jedinstvene.

"Imaćemo sednicu parlamenta u ponedjeljak, i donijećemo logične zaključke", najavio je Dodik.

On je konstatovoa da inicijativa jeste formalno uperena protiv Srbije, ali da je to zapravo atak na sve Srbe u svijetu.

Dodik je dodao da je uvjeren da će Međunarodni sud pravde odbiti inicijativu o reviziji presude, ali i da ostaje primaran problem, da neko (Izetbegović) želi da odlučuje u ime drugih u BiH.

"A to ne može", poručio je Dodik.

Nikolić: Neizvestan razvoj odnosa u BiH, Srbija uvijek uz Srbe

Neizvijesno je kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom, posebno u svjetlu činjenice da Republika Srpska i Srbi nisu učinili nijedan potez kojim bi pokvarili ili destabilizovali odnose u BiH, izjavio je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i istakao da će Srbi u BiH uvijek imati podršku Srbije.

Nikolić je, poslije sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsjednikom RS Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, relao da vjeruje da će se oni i češće sastajati u budućnosti jer su dovedeni u situaciju da moraju da razmišljaju o sudbini BiH, Republike Srpske i što je najgore, kako kaže, o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH.

Nikolić je rekao da su RS i Srbi dočekali da poslije toliko godina jedan član Predsjedništva BiH pokreće reviziju i donosi odluku za koju je nebitno da li je ili nije u njegovoj nadležnosti, već šta mu je bio cilj.

Predsjednik je rekao da se ne zna kakve odnose Bakir Izetbegović očekuje sa Srbijom poslije takvog poteza, sa kojim se, evidentno, ne slažu ni predstavnici sprkog i hrvatskog naroda u BiH, ali ni međunarodna zajednica.

Istakao je i da međunarodna zajednica za sada nema riječi kojim bi opravdala takvu akciju ali ni riječi osude, te da će morati da se izjasni da li se to radi uz njihovu ili bez njihove saglasnosti.

"Srbija će uvek stajati uz Srbe u BiH, mi smo neraskidivo vezan narod, jedna isti narod, oni će imati podršku u RS, i u svemu što rade na osnovu Ustava i zakona", rekao je Nikolić.

On je naveo da Srbija neće podržati ničije neustavne i nezakonite mjere, a pogotovo ne odluku kojom se jedan narod u BiH ponovo postavlja u poziciju sa koje bi mogao da krene u napad na srpski narod.

Vučić: Odnosi BiH i Srbije vraćeni 22 godine unazad

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocjenio je danas da su odnosi sa BiH, zbog tužbe Bakira Izetbegovića, vraćeni 25 godina unazad i naglasio da je posao Srbije da sačuva mir i stabilnost u regionu, ali i odgovori na tužbu i pobjedi po tom pitanju.

Vučić je, na konferenciji za štampu poslije susreta predsjednika RS Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, istakao da Srbija ni na koji način nije doprinjela podnošenju revizije tužbe BiH za genocid i izrazio uvjerenje da tužba neće uroditi plodom.

Prema njegovim riječima, odnosi dvije zemlje su vraćeni 22 godine unazad, na doba potpisivanja Dejtonskog sporazuma:

"Očigledno je da neki ljudi žive u proslsosti i od nje pokušavaju da žive", primetio je srpski premijer.

Srbiju, kaže, najviše brine upravo ta činjenica.

"I ovo malo poverenja koje smo uspeli da izgradimo kroz sastanke, jasno je da toga nema, jer ako želite da podignete tužbu portiv susedne zemlje i znate da ne možete da je dobijete, onda to pokazuje koliko su duboki i temeljni naši problemi", poručuje Vučić. Dodaje da je posao Srbije da sačuva mir i stabilnost.

Nemamo pravo, istakao je, da dozvolimo ponižavanje Srbije.

"Cilj u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti", kaže premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana