Zahtijevaju otkočivanje traženja nestalih Srba

G. M.
Zahtijevaju otkočivanje traženja nestalih Srba

Istočno Sarajevo - Tužilaštvu BiH uputićemo dopis u kojem tražimo odgovor na pitanje zašto se ne nastavlja traženje nestalih pripadnika srpskog naroda na sarajevskoj deponiji u Buća potoku, na Kazanima, na Trgu Meše Selimovića na Alipašinom polju, na Ozrenu i u jami Radača kod Mostara.

Izjavio je to predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i istakao da porodice nestalih nikada neće odustati od tog zahtjeva. Mandića je Savez udruženja porodica nestalih, koji čini šest udruženja iz RS, ovlastio za istupanje u javnosti, kao i za zastupanje u Institutu za nestala lica BiH, u kojem je Mandić član Savjetodavnog odbora.

- Taj proces zakočen je mjesecima. Ali nikada nećemo dozvoliti da se, bez obzira na sve pokušaje i mahinacije, obustavi traženje nestalih pripadnika srpskog naroda, da se diskriminišu srpske žrtve i obmanjuju njihove porodice.

Očigledno je da je riječ o opstrukciji, isto kao i u slučaju identifikacije 625 tijela u tri spomen kosturnice u RS - kazao je Mandić.

Dodao je da je član Kolegijuma direktora Instituta za nestale BiH Amor Mašović pažnju sa očigledne diskriminacije nad srpskim žrtvama pokušao da skrene dezinformacijama koje je iznio u dopisu Tužilaštvu, u kojem tvrdi da je za traženje nestalih Srba potrebna saglasnost Kolegijuma direktora, što nije tačno. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da proces traženja nestalih nije okončan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana