Za četiri godine pojeli i popili 14,3 miliona KM

Vedrana Kulaga
Za četiri godine pojeli i popili 14,3 miliona KM

SARAJEVO - Zaposleni u institucijama BiH tokom protekle četiri godine za jelo i piće na račun budžeta potrošili su 14,3 miliona maraka.

Za većinu tih troškova nisu imali precizno uporište u zakonskim aktima, a analize revizora pokazale su da je svake godine bilo brojnih propusta prilikom trošenja novca za reprezentaciju.

 

Milionski troškovi

Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je da su samo lani na ime reprezentacije spiskana 3,4 miliona maraka, a većina institucija ovaj je novac trošila mimo pravila. Tako je, na primjer, revizijom u Pravobranilaštvu BiH utvrđeno da su iz budžetske kase neki zaposleni trošili novac za jelo i piće tokom vikenda, a razlozi se nisu mogli povezati sa poslovnim aktivnostima. Nenamjenskog trošenja novca po osnovu reprezentacije je bilo i u Graničnoj policiji BiH, gdje su pojedinci konzumirali alkohol na račun poreskih obveznika. Propusta je bilo i u Parlamentu BiH, gdje je utvrđeno da su na teret reprezentacije evidentirane ugostiteljske usluge po računima Službe za zajedničke poslove institucija BiH, na kojima su kao potrošeni artikli navedeni hrana, piće i voće bez bilo kakvih obrazloženja i koji se ne mogu dovesti u vezu sa obavljanjem redovnih aktivnosti za koje je reprezentacija odobrena.

Slična situacija zabilježena je i prethodnih godina, a rukovodioci i zaposleni u mnogim ministarstvima, agencijama, direkcijama, kancelarijama i drugim tijelima na nivou BiH upozoravani su da je nedopustivo da novac poreskih obveznika bude trošen na hranu i piće, čak i danima vikenda i za lične potrebe. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana