Vehabije iz FBiH okružile Doboj

Goran Maunaga
Vehabije iz FBiH okružile Doboj

Doboj - U dobojskim naseljima Kotorsko, Sjenina, Makljenovac, Miljkovac, Stari Grad, Orašje i Prisade nalazi se više od 100 vehabija koji su u fazi izgradnje infrastrukture tog pokreta u dobojskoj opštini.

Kazao je to sagovornik "Glasa Srpske" blizak bezbjednosnim agencijama i dodao da se, osim toga, nekoliko stotina vehabija nalazi na rubnim dijelovima opštine Doboj iz pravca FBiH i da su teritorijalno povezani sa onima iz Doboja.

- To su opštine Doboj-Jug odnosno zenička oblast i Doboj-Istok to jest tuzlanska opština. Vehabije su tu dobro organizovane i vrše svojevrstan pritisak na opštinu Doboj iz FBiH - kazao je naš sagovornik.

Naglasio je da vehabije već dvije godine tu izgrađuju sistem i da izbjegavaju sve vrste incidenata. Dodao je da nabavljaju oružje, ali da ne narušavaju javni red i mir, jer tek sljedeća faza podrazumijeva pravljenje incidenata. Zato bi, kako je rekao, policija već trebalo da preduzima mjere iz svoje nadležnosti.

- To nema veze sa demokratijom i ljudskim pravima, jer je vehabijsko djelovanje, od radikalno-islamskih predavanja do izgradnje infrastrukture, u svakom segmentu antiustavno - kazao je naš sagovornik.

On je dodao da je grupa oko Doboja formirala vlastitu zajednicu, džemat, koji pripada uniji džemata, čiji je šef Muhamed Porča iz Beča. Porča je, kazao je, komandovao vođi vehabija u BiH Nusretu Imamoviću dok on nije otišao u Siriju, a sad to radi preko šefa vehabijske zajednice Gornja Maoča Jasmina Mustajbašića.

Ranije je ustanovljeno da vehabije na području Zeničko-dobojskog kantona prolaze ideološku i fizičku obuku u džamijama i fiskulturnim salama osnovnih i srednjih škola. Borilačkim vještinama uče ih profesionalni treneri. Poslije toga slijedi obuka u rukovanju oružjem.

MUP RS je u decembru 2011. godine saopštio da vehabijski pokret djeluje u 14 opština RS, gdje podižu lovačke kuće na dominantnim kotama i gdje pod okriljem lova i pčelarstva vrše obuke rukovanja vatrenim oružjem. Tada je navedeno da je riječ o mjestima i lokacijama u rubnim opštinama Srpske, a između ostalih navedeno je i naselje Kotorsko kod Doboja.

Više od deset boraca iz rubnih, federalnih dijelova opštine Doboj otišlo je na ratiše u Siriju i Irak, gdje ratuju na strani terorističkog pokreta Islamska država (ISIL). Nekoliko ih je poginulo, a nije poznato da li se neko od njih vratio sa tog ratišta.

Prema zvaničnim podacima, na tim ratištima ima ukupno 350 džihadista iz BiH.

U Centru javne bezbjednosti Doboj rečeno je da "na području opštine ima evidentiranih pripadnika vehabijskog pokreta, ali da nije zabilježeno ekstremno djelovanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana