Uhapšeno sedam -puma- za zločine nad Srbima

Goran Obradović
Uhapšeno sedam -puma- za zločine nad Srbima

VARAŽDIN - Zbog sumnje da su ubili petoricu srpskih vojnika zarobljenih u Mliništima u Bosni i Hercegovini tokom akcije "Maestral" u septembru 1995. uhapšena su sedmorica bivših pripadnika regularne Hrvatske vojske, tačnije 7. gardijske brigade "Puma" iz Varaždina, prenijeli su hrvatski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, istraga je u završnoj fazi, a vodi je Državno tužilaštvo Hrvatske, a u slučaj je uključena i Vojna policija.  

Operacija "Maestral" bila je prva značajnija operacija združenih snaga Hrvatske vojske, HVO-a i Armije RBiH u Krajini, uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.  

Trajala je od 8.  do 17. septembra 1995. godine, a izvedena je na osnovu Splitskog sporazuma koji su 22. jula 1995. godine potpisali Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

U toj akciji pripadnici 3. bojne 7. gardijske brigade, poznatiji kao "Pume" kojima je komandovao Ivan Korade, zarobili su 9. septembra na području Glamoča pet vojnika Vojske RS, a među njima i potpukovnika  Radoslava Lakića. Svi oni su ubijeni.

Institut za nestale BiH  iz masovne grobnice u selu Kamen kraj Glamoča ekshumirao je tijela srpskih vojnika zarobljenih zajedno sa Lakićem, ali ne i njegove posmrtne ostatke. Uz posredstvo banjalučkog biskupa Franje Komarice Hrvatska je Lakićevo tijelo srpskoj strani izručila 4. avgusta 1998. godine u zamjenu za tijelo hrvatskog pilota Rudolfa Perešina.

Neki hrvatski mediji su kasnije tvrdili da će zbog ubistva potpukovnika Lakića biti osumnjičen i Ljubo Ćesić Rojs.

O zarobljavanju i ubijanju srpskih vojnika hrvatskim medijima ranije je svjedočio i jedan pripadnik "Puma", hrvatski vojnik Josip Bračun.

Vlasti Republike Srpske prijavile su Koradu, zajedno sa još 15 hrvatskih oficira, Haškom sudu i Tužilaštvu BiH zbog zločina na području Mrkonjić Grada u kojem je poslije rata otkrivena masovna grobnica sa 181 tijelom.

U prijavi koju je MUP Republike Srpske podnio Tužilaštvu u decembru 2006. godine, komandant "Puma" Ivan Korade se navodi kao odgovoran za granatiranje bolnice u Mrkonjić Gradu. Dokazi prikupljeni u istrazi, pa tako i snimak Bračunovog ispitivanja, nalaze se u arhivi Sekretarijata za odnose s Haškim sudom Vlade RS. Tužilaštvo BiH do danas ništa nije uradilo po toj prijavi.

Istraga

U Državnom tužilaštvu Hrvatske nisu željeli da ulaze u detalje istrage navodeći samo da je u pitanju samostalna predistraga hrvatskog tužilaštva. Dodali su da je će za slučaj biti nadležno zagrebačko županijsko državno tužilaštvo.

Poslije kriminalističke obrade koja bi trebalo da bude dovršena danas, osumnjičeni će biti privedeni na zagrebački županijski sud. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana