Uhapšeno 13 osoba zbog zločina Mića

Željka Domazet
Uhapšeno 13 osoba zbog zločina Mića

Sarajevo - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su juče 13 osumnjičenih da su počinili ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Doboja i Teslića 1992. godine, među kojima su i nekadašnji policijski zvaničnici i pripadnici paravojne formacije "Miće".

Iz Tužilaštva BiH, po čijem je nalogu izvedena akcija na području Doboja i Teslića, saopšteno je da su uhapšeni Andrija Bjelošević, Milan Savić, Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević, Marinko Đukić, Miroslav Pijunović, Dobrivoj Ćulibrk i Dragan Marijanović. Slobode su lišeni i Dario Slavuljica, Saša Gavranović, Predrag Subotić, Vitomir Dević i Zoran Šljuka.

Bjelošević je bivši načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj, dok je Savić bio njegov pomoćnik. Kuzmanović je jedan od ratnih načelnika policije u Tesliću,  Markočević je bio komandir policije u Tesliću, Đukić šef krim policije u Tesliću, a Pijunović pripadnik rezervne policije CJB Doboj. Ostali uhapšeni bili su pripadnici "Mića".

Iz SIPA je saopšteno da je u hapšenju učestvovalo nekoliko desetina njihovih pripadnika, te da su pretreseni objekti na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi.

Optužbe

Uhapšeni su osumnjičeni za zločine protiv čovječnosti, prvenstveno za ubistvo najmanje 40 žrtava, prisilne progone, protivpravna zatočenja više stotina osoba, paljenje i pljačkanje imovine.

- Istraga u ovom predmetu, odnosi se na ratne zločine koje su počinili pripadnici oružane formacije "Miće", a u okviru kojih je izvršen prisilni progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz Teslića i većeg broja okolnih naselja -  saopštilo je Tužilaštvo.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić istakao je da se radi o predmetu kategorije dva, u kojem je istraga pokrenuta u Haškom tribunalu, nakon čega je proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH.

- Radi o obimnom predmetu, a Tužilaštvo zahvaljuje MUP-u RS na pruženoj podršci i asistenciji na terenu, te pripadnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH na pruženim informacijama. Nad 13 uhapšenih obavljena je kriminalistička obrada, nakon čega će na osnovu uputstava tužioca biti odlučeno o njihovom daljem statusu - istakao je Grubešić.

Ko su "Miće"

Formacija "Miće" osnovana je pod pokroviteljstvom tadašnjih čelnika SDS-a u Doboju. Pripadnici "Mića" osumnjičeni su da u ljeto 1992. počinili brojna ubistva i na širem području Dervente, Doboja, Modriče i Teslića. Od njihovog terora strahovali su i Srbi. U junu 1992. godine grupa od dvadesetak naoružanih ljudi, predvođena "crvenim beretkama" i izvjesnim Njegošem, upala je na sastanak Kriznog štaba u zgradi opštine Teslić. Nakon legitimisanja opštinskih funkcionera uslijedilo je šamaranje pojedinaca i naredbe da se na licu mjesta rade sklekovi. Poslije opštine na red je došla policija, zaveden je policijski čas i uslijedila su privođenja i hapšenja uglednih Bošnjaka i Hrvata. Podrumske prostorije zgrade nekadašnjih DPO pretvorene su u zatvor, a uhapšene su fizički zlostavljali, prijetili im i ucjenjivali ih. Zatočeni su, tvrde svjedoci, život otkupljivali devizama, zlatom i automobilima. Žrtve su bez naloga za hapšenje lišavane slobode, a među uhapšenim uglednim Teslićanima, kojima se izgubio svaki trag su nekadašnji predsjednik opštine Teslić Rasim Galijašević, predratni javni funkcioner Boro Pastuhović i nastavnik Viktor Glancer.

Kada su 8. juna "Miće" izvršile akciju "čišćenja" bošnjačkog naselja Ranković poginuo je jedan rezervni policajac, a  pripadnik "Mića" je ranjen. Poslije akcije među pritvorenike zatvora upala je grupa lica i počela osvetničko batinanje drvenim palicama. Očevici tvrde da je od batina izdahnulo osam pritvorenika. Nakon toga uslijedila je "naredba" da se 18 zatvorenika strijelja.  Nakon ovih likvidacija "Miće" su u Tesliću ostale još dvadesetak dana, tokom kojih su prebijali i pljačkali i Hrvate, i Bošnjake i Srbe i silovali Srpkinje čiji su muževi bili na ratištu.

Početkom jula donesena je odluka o hapšenju "Mića", a akciju su izveli CSB Banjaluka i policajci Prvog krajiškog korpusa sa jednim bataljonom Teslićke brigade Vojske RS. Akcijom je rukovodio tadašnji inspektor Državne bezbjednosti u Banjaluci Predrag Radulović Pile.

Teslić je bio blokiran vojskom i policijom, a u zauzimanje hotela "Kardial", gdje je bilo sjedište "Mića", išao i jedan trocjevac. U spektakularnom hapšenju poginuo je vojni policajac iz Doboja, koji je bio u grupi koja je trebalo da bude pojačanje "Mićama".

Javni tužilac u Tesliću je podnio sudu zahtjev za sprovođenje istrage protiv Miroslava Pijunovića, Slobodana Tekića, Dobrivoja Ćulibrka, Slavka Spasojevića, Zorana Tadića, Slobodana Karagića, Radoljuba Šljivića, Ranka i Zorana Šljuke, Darija Slavuljice, Ranka Momića, Saše Gavranovića, Dragomira Kezunovića, Predraga Subotića i Vitomira Devića. Istražni sudija i tada predsjednik suda u Tesliću Nenad Kovačević prihvatio je zahtjev za sprovođenje istrage i postupak se vodio prema zakonu, ali su "Miće" iz zatvora u Banjaluci na osnovu faksa predsjednika Višeg suda iz Doboja, prebačene u zatvor u Doboju. Niko nije znao kako je prebacivanje pritvorenika realizovano, a zbog učešća u optužbi "Mića" sa dužnosti javnog tužioca u Tesliću razriješen je Branko Perić, dok je Kovačević morao da podnese ostavku. Ubrzo nakon toga krivični predmet je nestao i pod nerazjašnjenim okolnostima stigao do Haškog suda, a potom je vraćen u BiH.

Svjedočenje

Andrija Bjelošević je 2011. godine svjedočio na suđenju bivšim čelnicima policije RS u Haškom tribunalu. Svjedočeći u odbranu prvog ministra policije RS Miće Stanišića, Bjelošević je govorio o tome kako je odlučio da na čelne pozicije u teslićkoj policiji imenuje Predraga Markočevića, Marinka Đukića i Dušana Kuzmanovića. Tužilaštvo je tada tvrdilo da su njih trojica bili uključeni u zločine koje su činile "Miće", na šta je  Bjelošević kazao da je tada bio zadovoljan Kuzmanovićevim objašnjenjem da nisu prijavili događaje sa "Mićama" jer su bili zabrinuti za ličnu bezbjednost. Kako su u tom trenutku "bili bez posla" i napisali "obimniju zabilješku" o zločinima "Mića" u Tesliću, te obećali da će ovog puta biti "motivisani da maksimalno pomognu" u njihovom rasvjetljavanju, Bjelošević je rekao da je to bilo dovoljno da ih predloži na "novu-staru" dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana