Ugledni Mostarci otvaraju sva vrata, ne i političke okove

Željka Domazet
Ugledni Mostarci otvaraju sva vrata, ne i političke okove

Mostar - Nije mali broj Mostaraca koji su ostvarili vrhunske karijere i zahvaljujući stečenom ugledu mogu da otvore sva vrata i mnogo da učine za svoj grad, ali ne i da se izbore sa banalnim problemom - da glasaju na izborima.

Lokalni izbori u biseru Hercegovine nisu održani već osam godina, a zbog političkih razmimoilaženja pod velikim znakom pitanja su i ovogodišnji. Desetine hiljada Mostaraca zbog toga je uskraćeno za osnovno pravo - da biraju ili budu birani, a među njima su i visoki politički zvaničnici, predstavnici institucija, književnici, sportisti… BiH je vjerovatno jedina zemlja u svijetu u kojoj funkcioner u rangu predsjednika države nema pravo glasa. Ta sudbina zadesila je člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Pravo glasa zapisano u Ustavu BiH mrtvo je slovo na papiru i za ministra finansija BiH Vjekoslava Bevandu, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Barišu Čolaka i veliki broj poslanika i delegata. U političkom ešalonu bez prava glasa su i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Edin Mušić i federalni ministri kulture Zora Dujmović i finansija Jelka Milićević. Čolak kaže da bi bila katastrofa da i po treći put izbori u Mostaru ne budu održani.

- To je naprosto uskraćivanje osnovnog ljudskog prava. Osjećam se kao i svaki drugi čovjek iz Mostara. To je vrlo neprijatna situacija, jer Mostarci nisu ravnopravni sa drugim građanima BiH. Jedino što nam ostaje je da se nadamo da će i Mostar moći izabrati svoju vlast - rekao je Čolak.

Da ironija bude potpuna, glasati ne može ni predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić. Nemoćan da bilo šta promijeni pozvao je poslanike Parlamenta BiH da ulože dodatne napore i što prije dođu do izmjena zakona kako bi bio omogućen izlazak na birališta.

Paroh mostarski Radivoje Krulj kaže da je Mostar specifičan po mnogo čemu, pa tako i po tome da godinama nema lokalne izbore.

- Što se tiče glasanja kako je drugima, tako je i meni. Svi smo ravnopravni bar što se izlaska na izbore tiče - rekao je Krulj.

Pisac Veselin Gatalo veli da u zemlji kakva je BiH ništa ne čudi.

- U zemlji u kojoj vam pošalju penzionisanog engleskog majora da vas podučava civilnom društvu, u poluprotektoratu na čijem je čelu čovjek koji sam pita i odgovara na pitanja sve je moguće. U zemlji u kojoj imate institucije za zaštitu ljudskih prava, a ljudskih prava nema, zašto bi postojala mogućnost izbora u Mostaru. Šta reći kada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu čitav jedan konstitutivni narod nije konstitutivan - istakao je Gatalo.

Kaže da se veliki i ružan eksperiment međunarodne zajednice najgore odrazio na posljednji višenacionalni grad u BiH.

- Što reče jedan pisac bolji od mene "vucima je sloboda data, a jagnjadima neka je bog na pomoći" - rekao je Gatalo.

Jedna od ikona Veleža Sead Kajtaz kaže da se trudi da ne prati političku situaciju.

- Sve ovo mi se počelo gaditi. Sportista sam i za mene je uspjeh jedino mjerilo. Što se mene tiče, koga god da predlože, a da su svi zadovoljni, biću i ja. Mostar je nažalost podijeljen grad, ovdje imaju dva vodovoda, dvije elektroprivrede, a ja sam dio neke druge priče i pamtim neka ljepša i bolja vremena - kaže za Kajtaz.

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru izašla je sa prijedlogom za rješenje svojevrsnog Gordijevog čvora.

- Srbi na sve načine pokušavaju da pomire dva suprotstavljena tabora - bošnjački i hrvatski, ali izgleda da oni nemaju namjeru da dođu do pomirenja. Postavljaju nemoguće uslove i mi ne vidimo načina da se sa takvim zahtjevima riješi problem izbora u Mostaru. Ovdje se i dalje vodi rat samo drugim sredstvima i dalje ljude drže u rovovima i preko njihovih leđa nastoje da ostvare neke druge ciljeve. Predstavnici srpskog naroda u međuvremenu nemaju nikakva prava - kaže predsjednik Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru Dušan Golo.

Edin Mušić iz SDA, koji učestvuje u pregovorima čiji je cilj iznalaženje rješenja za Mostar, kaže da su odnosi u gradu na Neretvi složeni, ali da vjeruje da će razum prevladati kako bi i Mostarci mogli da biraju i budu birani.

Problem

Ustavni sud BiH donio je prije pola decenije odluku o promjeni posebnih izbornih pravila za Mostar zbog neuravnoteženog broja birača i mandata koji se biraju iz pojedinih gradskih područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana