Траже доживотни затвор за Караџића

nezavisne.com
Траже доживотни затвор за Караџића

Хаг - За Радована Караџића, некадашњег предсједника РС оптуженог за геноцид и друге злочине током протеклог рата у БиХ, хашки тужиоци затражили су данас максималну казну доживотног затвора.

Тужиоци су на почетку изношења завршних ријечи у Хагу оцијенили да је Караџић био "покретачка снага геноцидне кампање деведесетих година прошлог вијека, како би се БиХ ријешила несрпског становништва".

Контрола над женом  

Тужилац Алан Тигер рекао је да се Караџић својевремено хвалио намјерама да избрише несрпско становништво. Он је закључио да "геноцид не мора да значи убиство и уништење етничких група, него то може да буде и уништавање основа за живот неке етничке групе".

Тигер је оцијенио да су Караџићеве територијалне амбиције биле огромне и да је тврдио да Срби имају право на око 65 одсто земље, "чему се подсмјехивао чак и Слободан Милошевић".

"Караџић стално себе приказује као обичног бирократу који није могао да контролише шта се дешава, па чак је за себе казао да није могао да контролише своју сопствену супругу. Тврди да није имао ни контролу над Ратком Младићем. Али чињеница је да су Караџић, Младић, па и посланици у Скупштини РС знали за све стратешке циљеве", казао је Тигер.

Принуђен на рушење  

Тигер је пред Хашким трибуналом првог предсједника РС окарактерисао као лажова и мафијаша.

"Караџић није грађевински инспектор. Он није говорио: 'Ово није погодно тло за градњу'. Он је мафијаш, који је говорио: 'Немој градити, или ћу бити присиљен да то срушим'. Знао је коју ће силу користити", истакао је тужилац.

Тужилаштво је на почетку изношења завршне ријечи навело како Караџићева одбрана сву одговорност покушава да свали на паравојне снаге. "Муслимани су били лоше третирани не само од стране 'аркановаца' и 'бијелих орлова', већ и од стране српске полиције. Муслимани су хапшени, одвођени у логоре, а за то нису одговорне само паравојне снаге", тврди Тужилаштво.

Тужилац је објаснио да је у БиХ "недвосмислено извршен геноцид".

"У изјавама је Караџић говорио шта ће се догодити Хрватима и муслиманима ако буду инсистирали на независности. Пријетио им је прстом и говорио да иду у истребљење. Беспомоћној Европи рекао је да се може јеб...", сликовитим ријечима је наставио тужилац.

Одбрана тврди да нема доказа да је Караџић био обавијештен о злочинима у Зворнику, а Тигер каже да је то лаж.

"Караџић је кроз своје коментаре говорио да би било добро да у БиХ остане што мање муслимана", тврди тужилац.

Караџић је, тврди Тигер, говорио да ће муслимани, ако не напусте српску земљу, једноставно нестати.

Крв и силовања  

 Тигер је описао примјере страдања - у Сарајеву од снајпера, погубљења у Сребреници и убиства у логорима у Приједору.

Он је закључио да је Караџић одговоран и за 43-мјесечну опсаду Сарајева током које је, рекао је, погинуло више од 5.000 цивила.

"У Омарској су биле жене које су током дана чистиле ткиво и људску крв, а ноћу су биле силоване", рекао је Тигер.

Када је у питању Сребреница, тужилац истиче да је Караџић говорио: "Све треба убити, цивиле и рањене треба уклонити!"

Група жена из Удружења "Мајке енклава Сребреница и Жепа" отишла је у Хаг, гдје прати изношење завршних ријечи на суђењу Караџићу, а Мунира Субашић, предсједница тог удружења, казала је да се надају да ће пресуда бити праведна.

Пресуда и казна  

 "Очекујем да му суд на крају одреди максималну казну, а то је доживотни затвор, тако да никад не може изаћи на слободу", рекла је Субашићева.

По правилу тужилаштво и одбрана имају на располагању по 10 сати да изнесу завршне ријечи, а одбрана Караџића, који се брани сам, услиједиће сутра.

Послије изношења завршних ријечи обје стране у поступку имаће прилику да изнесу реплике и оповргавајуће аргументе. Затим ће судије вијећати о пресуди и казни. Караџић је оптужен за геноцид, злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања током рата у БиХ од 1992. до 1995.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана