Tanjug: Srbi izašli na referendum, Bošnjaci na referendumsku kafu

Tanjug
Tanjug: Srbi izašli na referendum, Bošnjaci na referendumsku kafu

Banjaluka/Srebrenica - Izjašnjavanje građana Republike Srpske na referendumu na kojem se odlučivalo da li će 9. Januar i ubuduće biti obilježavan kao Dan Republike u RS završeno je, Bošnjaci su ga bojkotovali uz "referendumsku kafu, a Hrvati u RS se nisu oglašavali.

Referendum je održan sedam dana uoči redovnih lokalnih izbora u BiH I uprkos različitim očekivanjima, protekao je mirno bez ijednog incidenta, na biračkom mjestu, ali su pretnje da "RS neće biti" stigle na adresu Nezavisnih novina i predsjednika Narodne skupštine.

I dok predsjednik Republike Srpske na Palama večeras prisustvuje završnom mitingu SNSD-a uoči lokalnih izbora, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je izjavio da je važno da je sve proteklo mirno i da je na tu priču o prazniku "stavljena tačka".

Uvjeren da će 9. Januar ostati praznik u RS, Ivanić je rekao da referendum možda i nije bio potreban, ali da, kada se već desio, važno je da je izašao dovoljan broj ljudi i da je on opravdan.

Predsjednik Dodik je nakon glasanja u Laktašima, istakao da je današnji dan važan i svečarski za Srpsku.

Premijerka Željka Cvijanović je rekla da je zadovoljna činjenicom da je RS uspjela da organizuje ovaj referendum i pokaže sposobnost, čak i kada ima i kada je suočena sa brojnim opstrukcijama, te da se proces sprovodi kako treba.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je očekivanje da će nakon referenduma tenzije u BiH pasti, da će bespotrebna retorika koja je bila prisutna ovih dana biti smanjena.

On ne smatra da će održavanje referenduma ugroziti odnose na nivou BiH, već je to samo lekcija onima koji s vremena na vrijeme izbace raketu, a ne znaju gdje će završiti.

Predsjednik SDS-a, Mladen Bosić, koji je glasao u opštini Donji Žabar, ocenio je lošim što Srbi iz Distrikta Brčko nisu mogli da glasaju kao ostali građani RS.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da je RS istorijska činjenica koju niko ne može da promjeni.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji su, sa izuzetkom Rusije, bili protiv održavanja referendum danas se nisu oglašavali.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, pak, ocjenio je večeras da je referendum o Danu Republike u RS inat predsjednika Srpske Milorada Dodika, kome predviđa, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Slobodana Miloševića.

Izetbegović filozofski konstatuje da je sutra novi dan, odnosno 26. septembar, i misli da reakcija međunarodne zajednice neće izostati.

"Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda", rekao je Izetbegović za regionalnu N1TV.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji se vratio iz SAD, gdje je učestvovao na panelu Klinton fondacije sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, samo za svoje sunarodnike Bošnjake organizovao je "referendumsku kafu".

Duraković je poručio da na taj način oni zapravo žele da pošalju poruku da današnji dan kao svaki drugi te da nema poseban značaj.

Slične poruke su dolazile i iz drugih opština u RS u kojima živi većinsko bošnjačko stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana