Tadićeva prvi favorit za “ukletu” fotelju u Tužilaštvu BiH

Veljko Zeljković
Tadićeva prvi favorit za “ukletu” fotelju u Tužilaštvu BiH

Sarajevo - Nakon skoro dvije godine Tužilaštvo BiH bi konačno trebalo da dobije novog glavnog tužioca jer je ovu funkciju sve od septembra 2016. godine, kao vršilac dužnosti, obavljala Gordana Tadić.

Nakon što je Visoki sudski i tužilački savjet 15. avgusta ove godine raspisao konkurs, na adresu ove institucije je do kraja prošle sedmice, kako “Glas Srpske” saznaje, stiglo ukupno devet prijava.

Kako je istakao naš izvor, za ovo mjesto su konkurisali već pomenuta Gordana Tadić, ali i Dubravko Čampara, Saša Sarajlić, Ismet Šuškić, Miroslav Janjić, Diana Kajmaković, Miroslav M. Marković, Seid Marušić i Ćazim Serhatlić. Svi pomenuti, osim Serhatlića, koji je advokat, trenutno su tužioci u Tužilaštvu BiH.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija nije želio potvrditi, ali ni demantovati, navode našeg izvora, uz opasku da će to moći da uradi tek nakon što bude završena sva procedura u vezi sa prijemom prijava.

- Do kraja ove sedmice na adresu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta trebalo bi da pristignu i ostale prijave koje su poslate poštom i tek nakon toga moći ćemo govoriti o imenima kandidata, ali i ući u sam proces izbora novog glavnog tužioca - istakao je Tegeltija.  

Od 2003. godine, kada je osnovano Tužilaštvo BiH, funkciju glavnog tužioca do sada su obavljale samo tri osobe, čiji rad su obilježile kontroverze i afere, zbog čega je ta fotelja označena kao “ukleta”.

Prvi je bio Marinko Jurčević, koji je ovu funkciju napustio samoinicijativno i bez ikakvog objašnjenja. Naslijedio ga je Milorad Barašin, koji je zbog svojih navodnih veza sa Slobodanom Tešićem, međunarodnim trgovcem oružjem, smijenjen sa te pozicije.

Slična sudbina zadesila je i Gorana Salihovića 2016. godine, posljednjeg “zvaničnog” glavnog tužioca. On je prvo suspendovan, a onda i smijenjen, zbog, kako je tada navedeno, uočenih nepravilnosti u radu.

Od tada, pa sve do danas, ovu funkciju je kao vršilac dužnosti obavljala Gordana Tadić, koja i dalje figurira kao jedan od ozbiljnijih kandidata za ovo mjesto jer se za njeno ime ne vežu afere.

Njeni “protivnici” imaju daleko živopisnije biografije, a posebno se ističu one koje imaju tužioci Dubravko Čampara i Diana Kajmaković. Njihov dosadašnji rad obilovao je nizom kontroverzi zbog navodnih političkih i prijateljskih veza s osumnjičenima u slučajevima koji su vodili pred nadležnim sudovima.

Meću onima koji ozbiljno konkurišu na ovo mjesto je i Miroslav M. Marković, koji je u dijelu javnosti FBiH kritikovan što nije podigao krivičnu prijavu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednice Vlade Srpske Željke Cvijanović u slučaju “Referendum”, a zbog navodnog rušenja ustavno-pravnog poretka BiH. 

Prema riječima izvora “Glasa Srpske”, zavidne šanse u ovom “nadmetanju”, iz drugog plana, ima i Miroslav Janjić, koji se nije libio da kritikuje ni samu Tadićevu zbog njenog ignorantskog odnosa prema predmetima vezanim za ratne zločine.

- Treba vjerovati da će ovaj put VSTS dobro obaviti svoj posao i izabrati stvarno najboljeg kandidata za ovo vrlo odgovorno mjesto jer dosadašnji rad Tužilaštva BiH ne prate adekvatni rezultati - istakao je izvor “Glasa Srpske”, dodajući da je malo vjerovatno da za novog glavnog tužioca bude izabran neko ko već duži niz godina ne radi u ovoj instituciji.

Način bodovanja kandidata

Prilikom ocjenjivanja kandidata najviše bodova će nositi njihova stručnost i dosadašnji rad. Po ovom osnovu moguće je dobiti čak 60 od mogućih 100 bodova. Nakon toga, najviše bodova, maksimalno 35, nosi intervju koji će članovi komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH obaviti sa svakim kandidatom ponaosob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana