Štrbac: Odluka vrhovnog suda ohrabrenje za tužbu

Agencije
Štrbac: Odluka vrhovnog suda ohrabrenje za tužbu

Beograd - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritasa" Savo Štrbac odbacio je tvrdnje iz Hrvatske da će odluka Vrhovnog suda SAD o nenadležnosti američkih sudova u slučaju tužbe Nigerijaca protiv holandsko–britanske kompanije "Rojal Dač Šel" negativno uticati na proces koji se vodi protiv kompanije MPRI zbog saučesništva u zločinu nad Srbima u "Oluji", prenijele su agencije.

Štrbac je rekao da je i zdrava logika upućivala na to da će američki Vrhovni sud donijeti takvu odluku u slučaju gdje Nigerijci tuže kompaniju kojoj sjedište nije u Americi, i to za kršenje ljudskih prava u Nigeriji.

On smatra da je hrvatski advokat Luka Mišetić dao procjenu u hrvatskim medijima da je "Štrpcu propala akcija", jer će se "presedan sada automatski koristiti i u vezi sa tužbom Srba", vjerovatno nošen suviše jakim emocijama koje su nadvladale logiku.

- "Rojal Dač Šel" je holansko–britanska naftna kompanija. Ovdje nema niko veze sa Amerikom i upravo stoga su svi američki sudovi i Vrhovni sud odbacili tužbu zbog nenadležnosti američkih sudova - rekao je Štrbac.

On je ukazao da Vrhovni sud SAD u ovoj odluci nije isključio kompanije, nego je samo odredio da ta kompanija mora imati sjedište na američkom tlu, a MPRI ga ima.

- Ovdje je čak i najviše radnji, koje ulaze u djelo saučesništva u genocidu obavljeno upravo na američkom tlu. Na američkom tlu su pravljeni planovi za "Oluju" po ugledu na "Pustinjsku oluju", obučavani hrvatski oficiri i nabavljana sofisticirana oružja - objasnio je Štrbac.

On je napomenuo da je i karakteristika djela – saučesništvo u genocidu, jedan od razloga zbog kojeg se ne može povući paralela između nigerijske tužbe i tužbe protiv MPRI.

Štrbac je objasnio da su srpski advokati u tužbi citirali upravo ranije odluke američkih sudova u kojima se navodi da američko pravosuđe može biti nadležno za kršenja međunarodnog prava, ali ne bilo koje kršenje međunarodnog prava, nego "specifično, univerzalno i obavezujuće", što genocid jeste.

Direktor "Veritasa" je podsjetio na to da se Federalni sud u Čikagu već proglasio nadležnim za predmet protiv MPRI zato što ta kompanija na prostoru države Ilinoj ima razgranatu poslovnu mrežu i ukazao na to da na području Čikaga postoji najveća srpska zajednica u kojoj ima dosta oštećenih – prognanih u "Oluji".

Štrbac je naglasio da su advokati Krajišnika ohrabreni odlukom o nigerijskoj tužbi koja se čekala, jer smatraju da presuda Vrhovnog suda SAD osnažuje razloge za nadležnost američkih sudova iznesene u tužbi koju je Federalni sud u Čikagu prihvatio.

On je naveo da će advokati 30. aprila nastaviti aktivnosti u Federalnom sudu u Čikagu radi nastavka procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana