Strategija spoljne politike i dalje izaziva reagovanja

RTRS
Strategija spoljne politike i dalje izaziva reagovanja

Iako je objavljena, pa naprasno povučena, sa zvanične veb stranice Predsjedništva BiH, nedavno usvojena Strategija spoljne politike za naredni petogodišnji period, i dalje izaziva reagovanja.

Zasnovana je, kažu kreatori, na konsenzusu tročlanog Predsjedništva i poštovaće konsenzus u BiH. Analitičari pitaju o kakvom konsenzusu se govori, kada je najgrublje pogažen sastavni dio te iste BiH – Republike Srpske i njene institucije.

Vokalna harmonija za stolom tročlanog Predsjedništva BiH i pravopisni debakl na stolu, kratkotrajno i na zvaničnom veb sajtu institucije. A sadržajno – žestoki raskol unutar srpskog korpusa.

Zašto je umjesto rezolucije Parlamenta Srpske o vojnoj neutralnosti, NATO – čije ratno "eksperimentisanje" sa osiromašenim uranijumom još građani trpe, u Strategiji postao prioritet? Kako će bh. stratezi, u eri antiruske histerije aktivno pratiti politiku Brisela i Evropske Unije, a ignorisati njihove sankcije Rusiji?

Zašto je "zaboravljena" pozitivna praksa organizovanja javnih tribina na kojima bi se transparentno, poštujući volju svih u BiH, kreiarala pa tek onda usvajala Strategija? I ko su "konsultanti bez primjedbi" iz Republike Srpske - stručnjaci, profesori i ambasadori?

Sva ova pitanja članu Predsjedništva iz Srpske Mladenu Ivaniću, ostala su bez odgovora. "Nepotrebna su obrazloženja" kažu u njegovom Kabinetu, jer navodno nismo objavili ni njegovu uzvratnu dvostranu korespondenciju, predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Gledaoci s boljom memorijom sjetiće se da smo Ivaniću, priliku da odgovori na sporna pitanja pružili i kroz razgovor pred kamerom, i interpretirajući prepisku. Ali sporni odgovori su oba puta, baš kao i danas, izostali. Da li zbog toga što su usvojeni strateški dokument i Ivanićevo pismo predsjedniku Srpske, u suštinskoj "disharmoniji"?

"Strategija, kako joj i sam naziv kaže, predstavlja načelan dokument i kao takav nije ni zasluživao pažnju koju ste mu dalu", citat iz Ivanićevog pisama

Ovo retoričko poigravanje sa pojmom "strategija" nije neopaženo prošlo u Sarajevu. Pouka o značenju stigla je iz Centra za sigurnosne studije.

"Strategija predstavlja najvažniji politički dokument u kome se definišu planovi i vođenje politike u nekoj oblasti. Kvalifikacija Ivanića da Strategija predstavlja tek načelan dokument neobavezujući ni po koga, uistinu vrijeđa razum
običnih građana i devalvira državničke odluke i politike putem neprofesionalnog ponašanja", iz Osvrta Denisa Hadžovića direktora Centra za sigurnosne studije.

Harmonična strateška disharmonija, gorka je pilula koju ni Sarajevo neće lako progutati. Zato Hadžović pita i ostale članove, a Bakir Izetbegović odgovara, šta je to tačno konsenzusom Predsjedništvo usvojilo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da su usvojeni strateški dokumenti koji se odnose na odbranu i vanjske poslove i koji su čekali na usvajanje 15 godina.

Dušanka Majkić iz SNSD-a ističe da postoje stvari koje su problematične i koje 15 godina nisu mogle biti dogovorene, a evo sad su dogovorene, što samo po sebi dovoljno govori?

Poput Majkićeve i analitičar Dragomir Anđelković tvrdi Strategija je usmjereno protiv interesa Republike Srpske. I nije smjelo, kaže odlazeće Predsjedništvo, takav presedan da naparvi na kraju svog mandata.

"Cinično je kada neko kaže da je Strategija zasnovana na konsenzusu, da će poštovati konsenzus, a gazi se volja srpskog naroda i Republike Srpske, znači konstitutivnih elemenata Bosne i Hercegovine. Sve u svemu mislim da je Strategija direktno i usmjerena protiv interesa Republike Srpske, i protiv Ruske Federacije", rekao je Anđelković.

I zbog toga smatra Anđelković, a stavove dijele i zvaničnici Srpske, ako već ne želi aktuelno Predsjedništvo BiH, onda nastupajuće, čim se poslije oktobarskih izbora konstituiše, spornu Strategiju treba da stavi van snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana