Stotine vojnika čekaju diplomu

Vedrana Kulaga
Stotine vojnika čekaju diplomu

Sarajevo - Vojnici u Oružanim snagama (OS) BiH osim dobre kondicije i opšteg znanja za napredovanje u službi moraju proći test poznavanja stranih jezika, a godišnje ih pred komisiju izađe i po nekoliko stotina.

U Ministarstvu odbrane (MO) BiH odnedavno je na snazi novi pravilnik o ocjenjivanju poznavanja stranih jezika u tom resoru, čime je u istoriju, nakon gotovo deset godina, otišao pravilnik o ocjenjivanju poznavanja engleskog jezika u vojnim redovima.

U MO i OS radi oko 10.000 osoba, a testiranju podliježu svi pripadnici koji uspješno završe kurseve stranih jezika i polože ulazne testove, odnosno lica kojima istekne rok važenja prethodno izdatog sertifikata.

Osnovna svrha ovih testiranja i ocjenjivanja jeste provjera, klasifikacija i izbor lica predviđenih da učestvuju u operacijama kolektivne bezbjednosti i operacijama podrške miru, kao i njihovo učešće u ispunjavanju međunarodnih obaveza BiH, koji su definisani Zakonom o odbrani.

Znanje pripadnika OS BiH provjerava se putem međunarodno priznatih testova.

- Test se sprovodi tri puta godišnje za engleski jezik, a jedanput godišnje za ostale jezike - francuski, grčki, turski i njemački. Licima koja polože test izdaje se sertifikat koji važi tri godine - kazali su u Ministarstvu odbrane.

Prosječno se, prema njihovim podacima, svake godine izvrši testiranje četiri do pet odsto ukupnog sastava OS BiH.

Vojne akademije

U MO BiH su potvrdili da se testiraju i civili, odnosno kandidati za vojne akademije i osnovnu oficirsku obuku u OS BiH.

- U organizaciji partnerskih zemalja sprovode se testiranja u poznavanju stranih jezika sa kandidatima za školovanje na vojnim akademijama u tim zemljama. Kandidati za vojne akademije u Grčkoj i Turskoj ne podliježu testiranju jezika, nego školovanje započinju učenjem jezika zemlje domaćina - kazali su u resoru odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana