Стотине војника чекају диплому

Ведрана Кулага
Стотине војника чекају диплому

Сарајево - Војници у Оружаним снагама (ОС) БиХ осим добре кондиције и општег знања за напредовање у служби морају проћи тест познавања страних језика, а годишње их пред комисију изађе и по неколико стотина.

У Министарству одбране (МО) БиХ однедавно је на снази нови правилник о оцјењивању познавања страних језика у том ресору, чиме је у историју, након готово десет година, отишао правилник о оцјењивању познавања енглеског језика у војним редовима.

У МО и ОС ради око 10.000 особа, а тестирању подлијежу сви припадници који успјешно заврше курсеве страних језика и положе улазне тестове, односно лица којима истекне рок важења претходно издатог сертификата.

Основна сврха ових тестирања и оцјењивања јесте провјера, класификација и избор лица предвиђених да учествују у операцијама колективне безбједности и операцијама подршке миру, као и њихово учешће у испуњавању међународних обавеза БиХ, који су дефинисани Законом о одбрани.

Знање припадника ОС БиХ провјерава се путем међународно признатих тестова.

- Тест се спроводи три пута годишње за енглески језик, а једанпут годишње за остале језике - француски, грчки, турски и њемачки. Лицима која положе тест издаје се сертификат који важи три године - казали су у Министарству одбране.

Просјечно се, према њиховим подацима, сваке године изврши тестирање четири до пет одсто укупног састава ОС БиХ.

Војне академије

У МО БиХ су потврдили да се тестирају и цивили, односно кандидати за војне академије и основну официрску обуку у ОС БиХ.

- У организацији партнерских земаља спроводе се тестирања у познавању страних језика са кандидатима за школовање на војним академијама у тим земљама. Кандидати за војне академије у Грчкој и Турској не подлијежу тестирању језика, него школовање започињу учењем језика земље домаћина - казали су у ресору одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана