Sredoje Nović za “Glas Srpske”: Migrantski talas donosi probleme kojih niko nije svjestan

Željka Domazet
Sredoje Nović za “Glas Srpske”: Migrantski talas donosi probleme kojih niko nije svjestan

Ilegalne migracije koje potresaju BiH su krupno, u prvom redu bezbjednosno pitanje i mogu prerasti u daleko ozbiljnije probleme nego što bilo ko može pretpostaviti.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović, istakavši da vlast na nivou BiH nema rješenje za migrantsku krizu niti sarađuje sa ostalima u BiH.

- Već godinu upozoravamo da je to veoma ozbiljno pitanje, a vlast je prespavala cijeli ovaj period. Stiče se utisak da ni Evropu nije baš puno ni briga za to što se u BiH događa. Nisam siguran da nekima čak i ne odgovara da BiH bude stjecište kampova neidentifikovanih bezbjednosno sumnjivih osoba - naglasio je Nović.

* GLAS: Mnogi smatraju da vlast na nivou BiH u mandatu koji je na izmaku nije uradila gotovo ništa. Gdje smo danas i do čega je BiH dovela ova vlast?

NOVIĆ: U izvještaju Evropske komisije o napretku u BiH na nekoliko mjesta jasno je rečeno šta sve nije koalicija na nivou BiH uradila, od reforme javne uprave, reformskih zakona, rada na poboljšanju pravosuđa i suzbijanju korupcije, što dovoljno govori o njihovom radu. Ovim izvještajem pale su u vodu sve ocjene koje su u javnosti iznosili predsjedavajući Savjeta ministara i neki ministri koji su pričali hvalospjeve o uspjesima BiH. Izvještaj je sve to demantovao. Riječ je o vlasti koja nema gotovo ničim da se pohvali, a već dvije godine, ako ne i duže, nema koalicionu sposobnost da donosi zakone. To je upozorenje i strancima koji su, čak i prije prošlih izbora, dogovorili ko će činiti tu vlast. Smatrali su da će doći do procvata BiH samo ako se eliminiše SNSD, ali od procvata nema ništa, dok je BiH otišla u sasvim drugom pravcu.

* GLAS: Kako biste okarakterisali rad srpskih ministara u Savjetu ministara i poslanika koji su vlast na nivou BiH, a opozicija u Republici Srpskoj?

NOVIĆ: Prosto je nezamislivo da u toku ove godine iz Savjeta ministara nije došao nijedan cjelovit reformski zakon. Dobili smo dvije-tri izmjene i dopune zakona. To dovoljno govori da je Savjet ministara potpuno razbijen, što potvrđuje i nedolazak ministara na sjednice Doma naroda. Nemaju očigledno šta reći ni čime se odbraniti.

* GLAS: Veliki problem je migrantska kriza. Riječ je o ljudima za koje se ne zna ni ko su, ni kakve su im namjere. Do čega to može dovesti i ko bi se tim problemom morao predano baviti?

NOVIĆ: Jedna od najvećih kriza koja je pogodila BiH upravo je migrantska kriza. Vlast na nivou BiH je stalno tvrdila da nam ne prijeti opasnost od migranata, da oni u velikom broju neće doći u BiH, da se to drži pod kontrolom i kojekakve gluposti. Sada se pokazalo da to nije tako. Protest pred Parlamentom BiH dovoljno govori da je ljudima u Zapadnoj Krajini došlo do grla.

* GLAS: Čuju se ocjene da je ova migrantska kriza koja je zadesila BiH u neku ruku navođena?

NOVIĆ: Ne treba isključiti da je BiH od strane nekih snaga unaprijed određena da bude odredište za mnoge koji ne pripadaju ovom podneblju. Veliko će pitanje biti šta će nas snaći ukoliko se migranti opredijele da masovno traže azil u BiH. Tada će tek vlasti na nivou BiH doći u ozbiljna iskušenja kome i zašto dati azil. Čini mi se da još nema koordinisane akcije. To se vidjelo i u Savjetu ministara kada ministri iznose različite stavove o ovom pitanju. Dok jedan ministar govori da vlast ne treba uopšte time da se bavi, drugi traži da se to riješi. Postavlja se pitanje šta dalje. Ako treba donijeti neke hitne mjere, poput zakona ili propisa, onda je to moralo biti urađeno, takoreći, juče.

* GLAS: Da li se ovim problemom dovoljno bave bezbjednosne agencije?

NOVIĆ: U javnosti se to ne vidi. Čini mi se da svaka agencija na svoj način rješava ta pitanja. Granična policija je u najtežoj situaciji jer se našla u žiži problema, a jedan policajac pokriva 33 kilometra granice. Kao da smo se tek probudili. Dobro jutro, BiH. To dovoljno govori gdje smo.

* GLAS: Već je prošla godina otkako je Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) bez ikakvog parlamentarnog nadzora. Gdje to vodi?

NOVIĆ: Isključivu odgovornost za ovakvo stanje snosi SDS i njemu bliske koalicione stranke SDA i drugi koji su u Predstavničkom domu nelegalno i nelegitimno smijenili jednog člana iz najjače opozicione stranke SNSD-a, kojoj po zakonu pripada mjesto predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA, i izabrali iz vladajuće stranke svog čovjeka u tu komisiju. Da li su to namjerno i svjesno učinili da bi OBA bila potpuno van kontrole, to moraju oni odgovoriti. Očigledno da BiH nema nikakav nadzor nad OBA, što je još jedan od dokaza da na nivou BiH ne funkcioniše gotovo ništa. Uostalom, možda to nekome i odgovara, ali ovakve stvari BiH će se obiti o glavu.

* GLAS: Kako biste okarakterisali usvajanje zaključaka u Predstavničkom domu kojima je naloženo da bude formiran tim od predstavnika OBA, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštva BiH i Centralne izborne komisije koji bi vršio monitoring na predstojećim izborima?

NOVIĆ: Takav zaključak je nezakonit, neustavan i nedemokratski jer ni u jednom zakonu o SIPA, ni OBA i Tužilaštvu ne stoji da oni mogu nadgledati izbore. Oni mogu sprečavati probleme, fizičko onemogućavanje izbora ili dostavljati operativne informacije, ali njihovo prisustvo tamo gdje su birališta značilo bi klasičan sistem policijsko-tužilačke države. To nigdje u svijetu nije zabilježeno. S druge strane, njihova stalna priča kako se bore protiv krađe glasova na izborima je licemjerna. Nevjerovatno je da se vlast koja egzistira već četiri godine boji krađe ako su tako dobro radili. Valjda bi tako uspješna vlast trebalo da protrči kroz izbore i da ih dobije. Čovjek se pita, kako oni dođoše na vlast ako su bile tolike krađe. Ta kontradiktornost je gotovo nevjerovatna.

* GLAS: Šta očekujete od narednih izbora?

NOVIĆ: Očekujem da SNSD, DNS i SP budu pobjednici na izborima i da u naredne četiri godine pokažu šta znači kvalitetno vladati.

SIPA

* GLAS: Kako komentarišete podatke da Sindikat SIPA prima novac od nekih arapskih firmi?

NOVIĆ: Bez obzira na to o kome se radi, apsolutno sam protiv toga da institucije na nivou BiH, pa i entiteta finansira bilo ko sa strane. Da sam direktor SIPA ili predsjednik Sindikata, nikada ne bih tako nešto prihvatio jer ko god finansira nečiji rad, važi ona stara izreka “Nema ručka džaba”. Oni to jako dobro znaju i jasno je da usluga za uslugu ide. Trebalo bi sprovesti temeljnu istragu o tome.

Mektić

* GLAS: Kako komentarišete tvrdnje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da je MUP RS kriminalizovan?

NOVIĆ: Mektić treba da podnese prijavu nadležnim institucijama protiv onih za koje tvrdi da su kriminalizovani. On pod svojim okriljem ima SIPA koja može da sprovede istrage i da saznanja dostavi Tužilaštvu BiH. Sve drugo je politička priča koja ide na štetu srpskog naroda, a lažne optužbe su krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana