Srebrenica bez novca jer su saglasnost na uslov dali srpski ministri

Srna
Srebrenica bez novca jer su saglasnost na uslov dali srpski ministri

Sarajevo - Savjet ministara donio je danas, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, odluku o odobravanju sredstava opštini Srebrenica za prioritetne infrastrukturne projekte u iznosu od pola miliona KM, uz uslov da sredstva budu realizovana jednoglasnom odlukom SO.

Prema saznanjima Srne, ovo je prvi put da odluka Savjeta ministara o odobravanju sredstava za neku opštinu bude uslovljena donošenjem jednoglasne odluke neke lokalne skupštine.

“Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donesena je i odluka o odobravanju sredstava opštini Srebrenica za prioritetne infrastrukturne projekte, utvrđene jednoglasnom odlukom Skupštine opštine Srebrenica, u iznosu 500.000 KM”, piše u toj odluci, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Opština Srebrenica nedavno je ostala i bez obećana dva miliona KM donatorskih sredstava.

Sredstva od dva miliona KM na investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, u novembru 2015. godine, obećao je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekavši da će podržati lokalne infrastrukturne projekte, ali taj novac nikada nije stigao.

Načelnik opštine Srebrenica Nenad Grujičić izjavio je ranije da je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upoznat o tome da su iz Savjeta ministara obećana dva miliona KM za pomoć Srebrenici, te naglasio da opština posjeduje dokaze o korespondenciji koja je vođena.

Grujičić je rekao i da je 27. juna prošle godine sa predsjednikom srebreničkog SDS-a Momčilom Cvjetinovićem bio na sastanku sa Šarovićem u Sarajevu i da su tada razgovarali o tim sredstvima, o mogućnosti naplate naknade za potopljeno zemljište i graničnom prelazu u Skelanima.

“U javnosti je kasnije objavljena informacija da Srebrenica nema projekata za utrošak tih sredstava i mi smo dostavili 28 lokalnih projekata za koja su nam potrebna sredstva da ih realizujemo, ali zvanični odgovor nikada nismo dobili od Savjeta ministara”, pojasnio je Grujičić.

On je dodao da je opština Srebrenica više puta upućivala dopise Savjetu ministara i interesovala se za sredstva, ali da odgovor nisu dobili.

Šarović je tvrdio da Savjetu ministara nikada nije predočeno da je neko u ime ove institucije na Investiciono-razvojnoj konferenciji 2015. godine u Srebrenici obećao izdvajanje dva miliona KM za razvoj te lokalne zajednice.

On je rekao da ne isključuje da su tada obećana sredstva, ali da treba pitati onog ko je tada govorio u ime Savjeta ministara.

I Zvizdić je tvrdio da nikad nije rekao da će biti izdvojena dva miliona KM za infrastrukturne projekte u opštini Srebrenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana