Škole, vrtići i domovi u novom ruhu iz nove donacije iz Srbije

Vedrana Kulaga
Škole, vrtići i domovi u novom ruhu iz nove donacije iz Srbije

Banjaluka - U opštinama i gradovima u Republici Srpskoj uskoro će početi novi ciklus gradnje i rekonstrukcije važnih objekata za život građana, koji će biti finansirani iz budžeta Srbije, a među projektima su rekonstrukcije škola, domova zdravlja, izgradnja vrtića, uređenje prostorija za stara lica te nabavka sanitetskih vozila.

Riječ je o projektima koji će biti realizovani u okviru nove donacije od 9,3 miliona evra koju je odobrila Vlada Srbije, a koju je prihvatila Vlada Srpske na posljednjoj sjednici.

Na osnovu kandidovanih projekata lokalnim zajednicama biće doznačeno od 50.000 pa do 800.000 evra u zavisnosti od složenosti projekata koji su predloženi.

Najviše projekata odnosi se na rekonstrukcije škola, tako da se ti radovi, između ostalih, očekuju u Prijedoru, Laktašima, Prnjavoru, Šekovićima, Brodu, Petrovu, Šamcu, Zvorniku. Pola miliona evra namijenjeno je za gradnju sportskih dvorana na području Bijeljine, odnosno u sklopu Gimnazije te škole u Velikoj Obarskoj, dok će 200.000 evra biti usmjereno u Rogaticu, gdje su nadležni odlučili da rekonstruišu školu i dvoranu.

Značajna sredstva biće uložena i u poboljšanje uslova u zdravstvenim ustanovama širom Srpske. Rekonstrukcija doma zdravlja planirana je u Kozarskoj Dubici, Kneževu, Zvorniku, Ljubinju, dok je plan da u Istočnom Sarajevu bude rekonstruisan objekat u okviru bolnice “Srbija”, a za to je i odobreno 600.000 evra. Gradnja doma zdravlja planirana je i na Jahorini.

Nova sanitetska vozila trebalo bi da stignu u 15 lokalnih zajednica, a na toj listi su Istočni Stari Grad, Teslić, Čajniče, Kalinovik, Čelinac, Ribnik, Petrovo, Brod, Bileća, Kostajnica, Gacko, Foča, Gradiška, Kozarska Dubica i Novi Grad. Za nabavku je odobreno 750.000 evra.

- Ovo je treći put da nam stiže pomoć Srbije. Prvi put je novac utrošen za obnovu puteva, drugi put je uložen u područne škole, a sada planiramo da rekonstruišemo Dom za stara lica, jer postoji velika potreba za tima - rekao je “Glasu Srpske” načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Banjaluka je dobila 800.000 evra za tronamjenski objekat na Petrićevcu, odnosno gradnju ambulante, vrtića i prostora za Savjet mjesne zajednice, a drugi projekat je opremanje vrtića u okviru Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”, za šta je odobreno 100.000 evra.

Toliko novca bi trebalo da stigne i u Doboj, gdje je planirana izgradnja Dječijeg centra za djecu sa poteškoćama u razvoju te djecu pretškolskog uzrasta u Bukovici. Novi vrtić trebalo bi da osvane i u Gradišci, za šta je odobreno 500.000 evra.

U Šipovu će biti izgrađen omladinski kamp, za šta je odobreno 100.000 evra, u Mrkonjić Gradu nastavljena rekonstrukcija sportsko-rekreativnog centra, koja je podržana sa 150.000 evra, dok će u Modriči 200.000 evra ići za sanaciju Srpskog kulturnog centra.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske potvrdili su “Glasu Srpske” da će u što skorijem periodu biti potpisan sporazum o finansiranju, da bi što prije počela procedura raspisivanja javne nabavke i realizacija projekata. Vlada Srbije je do sada odobrila 24,4 miliona evra za projekte i “startap projekte”, koji će biti realizovani putem Zavoda za zapošljavanje. U posljednjoj tranši je u planu i gradnja poslovnih hala u nerazvijenim opštinama, u vrijednosti od milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana