Škeljić osumnjičen za nezakonito smanjenje plata zaposlenih

G. Obradović, V. Kulaga
Škeljić osumnjičen za nezakonito smanjenje plata zaposlenih

Kneževo - Centar javne bezbjednosti Banjaluka podnio je izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv načelnika opštine Kneževo Bore Škeljića zbog sumnje da je nezakonito smanjio plate radnicima u ovoj opštini.

Potvrđeno je to juče u CJB Banjaluka, gdje su naveli inicijale osumnjičenog precizirajući da je osumnjičen za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i povreda osnovnih prava radnika.

- Pomenuta krivična djela počinio je u periodu od 29. novembra 2012. do 30. avgusta 2013. godine kao načelnik opštine Kneževo. On je prekoračio granice svojih ovlašćenja i donio odluke koje se odnose na visinu plata zaposlenih u opštini - rekli su u CJB Banjaluka.

U CJB su dodali da su te odluke u suprotnosti sa propisima Republike Srpske te da je time Škeljić nanio štetu zaposlenim u Administrativnoj službi opštine Kneževo.

Više od deset službenika Administrativne službe opštine podnijeli su lani u avgustu prijavu protiv Škeljića zbog nezakonitog smanjenja cijene rada i koeficijenta za njenu isplatu, kao i zbog nezakonitih otkaza.

Iako je Posebnim kolektivnim ugovorom utvrđeno da je cijena rada za radnike u jedinicama lokalne samouprave 100 maraka, radnici su ustvrdili da je Škeljić donio Odluku o utvrđivanju cijene rada od 90 maraka, a "spustio" i koeficijente za obračun plate. Propuste po tom osnovu utvrdila je lani i Republička upravna inspekcija i podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Škeljića zbog neotklanjanja nepravilnosti kod donošenja rješenja o platama.

Krivičnu prijavu protiv Škeljića podnijela je i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i finansije u Administrativnoj službi opštine Suzana Gojković.

Prijavu je podnijela zbog zloupotrebe službenog položaja i nepoštivanja kolektivnog ugovora, jer joj je plata, odnosno koeficijent, kako je kazala, nezakonito smanjen.

Gojkovićeva je juče rekla da joj je određena cijena rada bila 90, iako je po zakonu bila zagarantovana u iznosu od 100 maraka.

- Koeficijente je Škeljić određivao po političkoj liniji tako da ja, kao načelnik odjeljenja sada imam koeficijent sedam, dok svi ostali načelnici imaju deset - rekla je Gojkovićeva. Dodala je da nije sve regularno ni sa isplatom toplog obroka.

- Očekujem da će se sada konačno nešto desiti i da neće biti samo presipanje iz šupljeg u prazno, odnosno da neće biti kao lani kada je inspektor podnio prekršajni nalog, na čemu je sve ostalo - naglasila je Gojkovićeva.

Škeljić juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Problemi

Predstavnici stranaka koje čine novu većinu u Skupštini opštine Kneževo mjesecima optužuju Boru Škeljića za tešku situaciju u kojoj se opština nalazi. Tvrde da je onemogućio normalan rad Skupštine, jer su odbornici koji podržavaju Škeljića po njegovom nalogu odugovlačili sa primopredajom vlasti, iako su u junu prošle godine izgubili većinu. Zbog toga Skupština nije usvojila budžet opštine za ovu godinu.

Primopredaja je okončana tek prije nekoliko dana, a budžet bi trebalo da bude usvojen danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana