Sjednica SB UN o Srebrenici odložena za 21 čas

RTS
Sjednica SB UN o Srebrenici odložena za 21 čas

Njujork - Zbog velikog neslaganja članica Saveta bezbednosti UN oko teksta britanskog predloga rezolucije o Srebrenici, sednica je najprije bila odložena za sat vremena ali nakon zahtjeva Kine da se glasanje odloži dok se ne dođe do konsenzusa svih članica, sjednica je pomjerena i biće održana u 21 čas.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavijestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica, saznaje RTS. Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je, ranije danas, da Srbija nije pozvana da učestvuje na današnjoj sjednici.

"Mi imamo primedbe i smatramo da Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu ovome", rekao je Dačić.

Dačić izjavio je da Rusija nije predala svoj prijedlog rezolucije o BiH, tako da će se u Savjetu bezbjednosti raspravljati samo o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Forin ofis je u ponedjeljak predstavio šestu verziju prijedloga rezolucije , u kojoj se ponavljaju stavovi na koje su Srbije i Republika Srpska imali ozbiljne zamjerke.

Dogovoren je i poseban format za ovu rasravu - brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamjenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana