Sarajlić davio Ahmetovića

Željka Domazet
Sarajlić davio Ahmetovića

Sarajevo - Sukobi u SDA koji su eskalirali poslije unutarstranačkih izbora kulminirali su juče fizičkim napadom Asima Sarajlića na Sadika Ahmetovića.

Do obračuna je došlo na sjednici Kluba poslanika SDA, održanoj u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Između Sarajlića i Ahmetovića je najprije došlo do žestokog verbalnog okršaja, a potom je uslijedio i fizički sukob.

- Sve je počelo kada sam podržao inicijativu poslanika SNSD-a Nikole Špirića da Savjet ministara BiH dostavi reformsku agendu i da o tome raspravlja Parlament. I ja sam htio predložiti isto, ali s obzirom na to da je to učinio Špirić, podržao sam njegovu inicijativu i to je zasmetalo nekima u Klubu - rekao je Ahmetović "Glasu Srpske".

Dodao je da je potom krenula rasprava o situaciji u stranci, izboru rukovodstva i malverzacijama na izbornom kongresu.

- U jednom trenutku rekao sam Sarajliću da mi je više dosta priče o Bakiru Izetbegoviću i Dževadu Mahmutoviću. Sarajlić je tada skočio, prišao mu i uz riječi "nemoj ti meni na moga predsjednika i ko si ti da govoriš o mom predsjedniku" počeo da me davi. Umiješali su se Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović, koji su nas razdvojili - kaže Ahmetović i dodaje da mu je teško zbog toga što ga je napao čovjek iz stranke koju voli.

Sa Sarajlićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt. Ahmetović je rekao da je sve posmatrao Šefik Džaferović, ali da nije reagovao. Džaferović je, međutim, rekao da ne zna ništa o sukobu.

Mehmedović, Ahmetović, Sokolović i Senad Šepić, predvodnici struje u SDA koja je bila odana nekadašnjem predsjedniku stranke Sulejmanu Tihiću, početkom juna su otkazali poslušnost stranačkom vrhu. Tada su poručili da svoje aktivnosti u Predstavničkom domu Parlamenta BiH neće podređivati Izetbegovićevim željama i da će glasati po svojoj procjeni za ono što je isključivo u interesu BiH i građana.

Ahmetović, koji je na majskim izborima u SDA bio kandidat za novi mandat potpredsjednika i doskorašnji visoki funkcioneri Šepić i Nedžad Ajnadžić žalili su se izbornoj komisiji na izbor potpredsjednika. Oni tvrde da je izvršena krađa listića i da su na taj način iz vrha stranke eliminisani svi koji ne misle kao Izetbegović, jer su na izborima u rukovodstvo stranke izabrani isključivo ljudi odani novom predsjedniku SDA.

Raskol

Izvor "Glasa Srpske" iz SDA rekao je da je očigledno da u vrhu stranke vlada velika nervoza nakon izlaska grupe poslanika iz Kluba u Parlamentu BiH.

- Klub poslanika SDA ne održava ni sjednice na kojima bi se dogovarao zajednički nastup o tačkama dnevnog reda - kazao je naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana