SNSD traži smjenu Savjeta ministara

Vedrana Kulaga
SNSD traži smjenu Savjeta ministara

Banjaluka, Sarajevo - SNSD je najavio da će zbog usvajanja odluke o mehanizmu koordinacije bez konsultacija i znanja Vlade RS zatražiti smjenu Savjeta ministara BiH.

Potpredsjednik SNSD-a i poslanik u Parlamentu BiH Nikola Špirić ocijenio je da usvajanje odluke o mehanizmu koordinacije daleko od očiju javnosti i ignorisanjem entitetskih vlada predstavlja moralno posrnuće i Savjeta ministara BiH i ministara iz RS, odnosno Saveza za promjene u toj instituciji.

- To produbljuje političku krizu i osnažuje nepovjerenje koje koči evropski put BiH i poništava svaki napredak na tom putu. Moralno posrnuće predstavnika RS u Savjetu ministara BiH ili izdaja, sasvim je svejedno, ne zaslužuje ništa drugo sem prezira - rekao je Špirić.

On je kazao da će poslanici SNSD-a u utorak na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH pokrenuti inicijativu za smjenu Savjeta ministara BiH zbog okolnosti u vezi sa tajnim usvajanjem mehanizma koordinacije.

- Vidjećemo koliko oni koji sada kritikuju način rada Savjeta ministara, način usvajanja mehanizma koordinacije i trodijelnu podjelu BiH uistinu to i misle i da li će podržati naš prijedlog - dodao je Špirić.

On je naglasio da su BiH potrebne reforme, a ne laži.

- Bilo bi dobro da Savjet ministara radi javno i transparentno, inače će BiH biti jedina zemlja čiji put ka EU počinje stranputicom i prevarama koje, nažalost, majstori kriza nazivaju napretkom - istakao je Špirić.

Lider SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić kazao je da napad u vezi sa mehanizmom koordinacije i smišljeni izliv laži govori da su jake snage koje žele da ne bude napravljen nijedan korak naprijed, pa ni simboličan kakav je predaja aplikacije za članstvo u EU.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović ocijenio je da Bosićeva izjava potvrđuje da su ministri iz Saveza za promjene znali za šta glasaju na tajnoj sjednici Savjeta ministara, usvajajući mehanizam koordinacije bez saglasnosti Vlade RS.

- To njihov sramni postupak čini još težim. Činjenica da niko od srpskih ministara u Savjetu ministara nije konsultovao Vladu RS u vezi sa mehanizmom koordinacije i da nisu čak ni rekli da su to usvojili na tajnoj sjednici dovoljno govori o prodaji nacionalnih interesa RS. Sadržaj odluke o mehanizmu koordinacije za koji su glasali je tek poseban udar na RS - istakao je Petrović.

Vlada RS je ocijenila da je odluka o mehanizmu koordinacije koja je usvojena bez njihovog znanja neprihvatljiva i zatražila da se o tome izjasni i Narodna skupština RS. U Vladi su kazali da će sporna odluka o sistemu koordinacije početkom iduće sedmice stići u parlament RS.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković rekao je da sporna odluka o sistemu koordinacije podrazumijeva centralizaciju procesa evropskih integracija i njegovo prebacivanje u ruke institucija BiH i potpuno dezavuisanje institucija RS.

- Oni koji tvrde suprotno spornu odluku ili nisu ni pogledali ili, što je žalosnije, samo srčano brane slijepo sprovođenje politike Bakira Izetbegovića - kaže Višković.

Predsjedništvo PDP-a je, međutim, ocijenilo da je usvojenim mehanizmom koordinacije RS prvi put dobila međunarodni subjektivitet. Potpredsjednik PDP-a Siniša Marković rekao je u pauzi sjednice Predsjedništva da mu nisu jasne reakcije SNSD-a na usvojeni dokument.

- Bez kolegijuma za evropske integracije ništa se ne može usvojiti, a Željka Cvijanović je član kolegijuma. Dakle, ona je sve ovo dogovorila sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i nisu nam jasne njene reakcije - rekao je Marković.

Vodeće političke partije u FBiH i federalna Vlada pozdravile su usvajanje odluke o mehanizmu koordinacije.

Aplikacija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predaće u ponedjeljak zahtjev za članstvo u EU ministru inostranih poslova Holandije Bertu Koendersu u Briselu. Svečanosti će prisustvovati i visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić je istakao da ne bi volio da zamisli situaciju u kojoj su Hrvatska i Srbija u EU, a BiH nije. Smatra da je kredibilna aplikacija BiH za članstvo u EU i da nema nijednog razloga da ona sada ne bude prihvaćena.

- Kad se dođe do momenta o odlučivanju o punopravnom članstvu BiH u EU, neće biti ni OHR-a niti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH - naglasio je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana