SNSD pokreće parlamentarnu istagu o kriminalu u UIO

Svjetlana Tadić, Foto: G. Šurlan
SNSD pokreće parlamentarnu istagu o kriminalu u UIO

Banjaluka - SNSD će zatražiti parlamentarnu istragu o dešavanjima u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, jer se postavlja pitanje da li imamo selektivnu pravdu kada predsjednik FBiH Živko Budimir biva uhapšen zbog nekoliko desetina hiljada KM mita, a bivši direktor UIO Kemal Čaušević sa imovinom vrijednom milione danas slobodan pije kafu na Baščaršiji.

Rekao je to član Glavnog odbora SNSD-a Drago Kalabić na konferenciji za novinare u Banjaluci. On je naglasio da svako treba da odgovara za svoja djela.

- Ali da li je pravda selektivna kada je u pitanju Budimir i još neki likovi? Zašto je Sud BiH blokirao Čauševiću imovinu vrijednu nekoliko miliona, a on danas pije kafu na Baščaršiji i zašto je Budimir uhapšen za nekoliko desetina hiljada mita - naglasio je Kalabić i dodao da će SNSD parlamentarnu istragu pokrenuti na idućoj sjednici Parlamenta BiH.

- Očigledno je da se u UIO svašta dešavalo, nije normalno da neko pokaže imovinu vrijednu milione KM i da poslije toga ništa ne bude. Šta je sa ostalima koji su učestvovali u tome, za koliko je oštećena cijela BiH i konkretno Republika Srpska - upitao je Kalabić.

Naglasio je da SNSD stalno upozorava da je na sceni selektivni pristup.

Kalabić je rekao da se na primjeru hapšenja predsjednika FBiH pokazalo da su bošnjačke partije u FBiH ćutale i nisu htjele stvoriti adekvatan zakonodavni i bezbjednosni okvir.

- I ono malo ratnih zločinaca što je osuđeno, pomilovano je, a okorjeli kriminalci su dobili priliku da šetaju, ne FBiH, nego cijelom BiH, pa vjerovatno i van granica - rekao je Kalabić i dodao da je u RS pomilovano jedno lice.

Naglasio je da će se o svemu ovome morati razgovarati, jer je BiH nefunkcionalna.

- RS će zbog toga uraditi analizu koja će se naći pred Skupštinom RS. Analiziraće se pozicija RS u BiH, koliko nas BiH košta i šta je moguće uraditi u smislu prekompozicije, da bi sve bilo funkcionalno. Agencije i institucije žestoko nas koštaju, a nepotrebne su - rekao je Kalabić.

Dodao je da SNSD ostaje pri stavu da su Oružane snage BiH nepotrebne, skupe, neracionalne i da ih treba ukinuti.

- Za to je potrebna saglasnost svih, ali zna se i da bez saglasnosti RS nema novca za OS. Nismo spremni izdvajati novac za ono za šta drugi žele, neka svako plaća svoju političku odluku - istakao je Kalabić.

Izetbegović

Kalabić je rekao da, s obzirom na ono što se dešavalo u regionu, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ima priliku da se na godišnjicu ubistva vojnika JNA, 2. maja, pojavi u Dobrovoljačkoj ulici.

- Izetbegović ima priliku da uradi ono što je tražio u Beogradu, da ličnim primjerom pokaže i da svoj odgovor na dešavanja u Dobrovoljačkoj. Izetbegović i istomišljenici imaju priliku da pokažu odnos prema žrtvama i o tome da ih ne razlikuju - rekao je Kalabić.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana