SDS najviše trošio u izbornoj kampanji

Svjetlana Tadić
SDS najviše trošio u izbornoj kampanji

Banjaluka - Najviše novca u izbornoj 2012. potrošio je SDS, slijede ga SNSD i PDP, a sve tri stranke imale su mnogo veće rashode od prihoda u toj godini i prekoračile troškove za predizbornu kampanju.

Pokazala je to revizija godišnjih finansijskih izvještaja i postizbornih finansijskih izvještaja sačinjenih nakon lokalnih izbora koju je objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

SDS je u 2012. godini ostvario prihod od 1,46 miliona, a rashod od 3,41 milion KM. Prihodi SNSD-a dostigli su 2,56 miliona, a rashodi 3,23 miliona KM. PDP je u 2012. inkasirao 646.148, a potrošio 899.996 KM.

Revizijom je utvrđeno da su sve tri partije kršile Zakon o finansiranju političkih stranaka i Izborni zakon i da nisu ispoštovale ranije preporuke revizije. Revizori su utvrdili da je SDS ostvario zabranjene priloge, jer je bez plaćanja zakupnine ili po povoljnijim uslovima koristio opštinske prostore. Utvrđeno je i da je SDS prihode evidentirao u manjem iznosu od ostvarenih, te da nije plaćao poreze i doprinose na isplate osobama koje nisu članovi stranke. SDS je prekršio zakon i zbog prekoračenja troškova izborne kampanje za lokalne izbore. Troškovi su iznosili 810.562 iako je prema CIK-u za te namjene mogao da potroši 772.923 KM.

Revizori su utvrdili da SNSD nije prijavio nenovčane donacije fizičkog i pravnog lica u vidu besplatnog korišćenja prostora, a kao i kod SDS-a utvrđeno je da su koristili opštinske prostorije bez naknade ili po povoljnijim uslovima. Utvrđeno je da SNSD nije iskazao prihode od izdavanja poslovnog prostora u Laktašima u iznosu od 1.200 KM, a da je prihode iz budžeta iskazao u manjem iznosu od ostvarenih za 14.571 KM. SNSD nije u svojim poslovnim knjigama i finansijskom izvještaju iskazao ni sve troškove zakupa. Ova stranka je za izbornu kampanju potrošila 1,41 milion KM, što je za 436.388 više od dozvoljenog iznosa.

PDP nije uspostavio potpune i tačne evidencije o rashodima i obavezama, a utvrđeno je i da je isplaćivao novčanu pomoć, a da nije uplatio porez i doprinose. Stranka nije evidentirala troškove zakupa i troškove propagande u ukupnom iznosu od 1.370 KM, dok je uvećala obaveze prema televiziji OSM. PDP je u svrhu predizborne kampanje potrošio 458.288, što je za 16.501 KM više u odnosu na dozvoljeni limit.

Zakon o finansiranju političkih stranaka je kršio i DNS, koji je u Tesliću pod povoljnijim uslovima koristio opštinski poslovni prostor, a nije ni plaćao porez i doprinose na sredstva isplaćena fizičkim licima. Utvrđeno je da je stranka na ime potrošenog goriva u više gradova isplatila oko 25.000 maraka osobama koje nemaju automobile. DNS je za kampanju potrošio 253.542 KM, što je skoro dvostruko manje od dozvoljenog iznosa.

SP je prekršio Zakon o finansiranju političkih stranaka, jer je po osnovu otpisa obaveza primio nenovčanu donaciju preduzeća "Kompeks" u iznosu od 21.703 marke, iako je limit bio 12.240 KM. I ova stranka je bez naknada koristila opštinske prostorije u pojedinim lokalnim samoupravama i nije plaćala porez i doprinose na naknade isplaćene fizičkim licima. Utvrđeno je i da SP duguje 80.000 KM firmi "6. novembar" iz Zvornika. SP je u izbornoj

kampanji potrošio manje novca nego što je imao pravo.

Nekadašnja Demokratska partija prekršila je Zakon o finansiranju političkih stranaka, jer nije uspostavila potpunu evidenciju o rashodima i finansijski izvještaj nije podnijela u formi koju je propisao CIK. DP nije iskazao trošak i obavezu po osnovu poreza i doprinosa na gotovinske isplate u iznosu od 11.925 KM. DP je za kampanju potrošio 92.792, što je ispod limita koji je odredio CIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana