Rusi objavili snimak zarobljenih Ukrajinaca, “špijuni” VIDEO

Glas Srpske
Rusi objavili snimak zarobljenih Ukrajinaca, “špijuni” VIDEO

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) obajvila je video-snimak tri ukrajinska mornara zarobljena prilikom zaplijene brodova u Kerčkom moreuzu.

Na video-snimku mornari priznaju da su narušili rusku granicu.

Agencija AP navodi da za sada nije moguće utvrditi da li su mornari pričali pod prisilom, ali da se jasno vidi da je jedan od mornara čitao sa telepromptera.

Ranije ruska agencija Tas je objavila da je šef Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Vasil Gricak potvrdio informaciju o prisustvu dvojice vojnih kontraobaviještajaca SBU na brodovima ukrajinske mornarice koji su zarobljeni u nedjelju u Kerčkom moreuzu zbog povrede ruske državne granice.

“Oficiri ukrajinske obaviještajne službe izvodili su borbene zadatke kontraobaviještajne podrške odjeljenju ukrajinske mornarice, u skladu sa Članom 12 ukrajinskog zakona o Službi bezbjednosti Ukrajine”, navodi se Grisakovom saopštenju.

SBU je u saopštenju navela da su kontraobaveštajci radili “rutinske dužnosti” za ukrajinsku Mornaricu, kao odgovor na “psihološki i fizički pritisak” ruskih špijunskih službi.

SBU, kako navodi AP, nije navela detalje o tome šta tačno znači pritisak ruskih špijunskih službi, ali su od Rusije zahtijevali da obustavi takve aktivnosti.

Rojters je prethodno objavio da je Gricak rekao da je ukrajinski vojni kontraobaveštajac teško ranjen nakon što je ruski avion ispalio rakete na ukrajinska plovila tokom njihovog sučeljavanja u nedjelju.

“Prema potvrđenim operativnim informacijama SBU, jedna od ruskih jurišnih letjelica koristila je dvije nenavođene borbene rakete na ukrajinske čamce, a kao rezultat toga jedan od oficira SBU teško je ranjen”, saopštio je Hricak.

Ukrajina je juče uvela ratno stanje, navodeći kao razlog prijetnju od ukrajinske kopnene invazije.

Ruska strana nazvala je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom, a EU i NATO su pozvali na deeskalaciju situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana