Raspada se istraga o sumnjivoj prodaji zemljišta Arapima

G. Maunaga, Ž. Domazet
Raspada se istraga o sumnjivoj prodaji zemljišta Arapima

Sarajevo - Istraga pokrenuta zbog sumnji u nezakonitosti prilikom osnivanja firmi i sačinjavanja ugovora o kupovini nekretnina između državljana afroazijskog porijekla i BiH još nije dala rezultate, a sarajevsko Kantonalno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv više notara iz BiH.

Služba za poslove sa strancima došla je do podataka o velikom broju fiktivnih firmi putem kojih su Arapi ovlastili državljane BiH da u njihovo ime kupuju nekretnine u BiH pošto strani državljani nemaju pravo kupovine nekretnina. U taj slučaj uključene su Poreska uprava, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH i Federalna uprava policije (FUP).

FUP je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnio izvještaje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv više notara iz BiH za krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Notari su bili osumnjičeni za sačinjavanje ugovora o kupovini nekretnina između državljana afroazijskog porijekla i državljana BiH.

Portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Azra Bavčić kaže da je Kantonalno tužilaštvo donijelo odluku o nesprovođenju istrage.

- Nije bilo elemenata, niti krivičnog djela, a ni odgovornosti. O tome je obaviješten FUP, koji nije uložio pritužbu do isteka roka i predmet je arhiviran - kaže Bavčićeva.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da u toj instituciji nema predmeta koji se tiče kupovine nekretnina, a u SIPA da su provjere još u toku.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam kaže da čekaju povratne informacije.

- Mi smo istražnim institucijama predali sva naša saznanja i dokumenta. Firme su osnivala i lica koja nikad nisu ni ušla u BiH, niti ovdje imaju mjesto boravka, a ovlastili su državljane BiH da za njih kupuju nekretnine. Firma zatim propadne, a oni postaju vlasnici tih nekretnina. Sve te firme uglavnom su imale osnivački kapital od 2.000 maraka - kaže Nizam.

Izvršni direktor Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić ističe da zemlju oko Sarajeva kupuju notari, jer to zbog zakonskih ograničenja ne mogu učiniti stranci.

- To je unosan posao i Arapi uglavnom kupuju zemlju koja je na rubnim područjima. Za notare je to pravi biznis. Posrednici su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati. Uslov Arapa je da postoje voda i šuma, jer toga nemaju tamo odakle dolaze. Na tom području grade vikendice - kaže Janjić.

Dodao je da na Ilidži postoje firme i agencije sa arapskim natpisima, a da se u dokumentaciji vodi da su im vlasnici ljudi iz BiH.

- To je samo paravan kako bi se zadovoljilo slovo zakona. Prodata su velika srpska imanja koja su ranije išla u bescjenje. Velika arapska naselja nikla su iznad groblja u Vlakovu, Rakovici, Kakrinju, Hadžićima, Ilijašu, Oseniku... - istakao je Janjić.

U ovoj godini u BiH su osnovane, uglavnom sa sjedištem u sarajevskoj opštini Ilidža, desetine agencija za nekretnine čiji su vlasnici iz arapskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana