Raskol u rukovodstvu produbljuje probleme u preuzimanju kontrole neba

Željka Domazet
Raskol u rukovodstvu produbljuje probleme u preuzimanju kontrole neba

Sarajevo - Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH na jučerašnjoj sjednici nije razmatrala informaciju o stanju u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) jer su je potpisala dvojica zamjenika v.d. direktora Agencije Damir Ćopić i Dželal Hasečić, a ne ovlašćeno lice.

Na informaciji od 7. jula ove godine, naime, nema potpisa v.d. direktora Agencije Marina Raspudića, već je navedena napomena da "v.d. direktora Agencije nije želio da potpiše ovaj dopis iz njemu poznatih razloga", pa su članovi Komisije konstatovali da je među rukovodstvom BHANSA očigledan raskol, što je nedopustivo u tako značajnoj instituciji, ali da postoje i brojni drugi problemi.

- U ovoj agenciji imamo konfrontacija, a ova oblast je veoma važna jer Hrvatska i Srbija uzimaju značajna sredstva za kontrolu neba iznad BiH. Niko neće da preuzme odgovornost, a pomaka je malo - rekao je predsjedavajući Komisije Petar Kunić. Naglasio je da je i u samom Parlamentu BiH bilo mnogo pitanja u vezi sa BHANSA i da ima osjećaj da su v.d. direktora i zamjenici, pa i samo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH u vezi sa ovom oblasti radili veoma loše.

Član Komisije Božo Ljubić je kao član Kolegijuma Predstavničkog doma 23. jula odlučio da ovaj izvještaj bude upućen Komisiji, ali da je naknadno upoznat s tim da izvještaj nije poslao ovlašćeni predstavnik.

- S obzirom na sadržaj informacije, očito je i da se vodi "rat" između Savjeta ministara i Agencije i nema smisla da se mi bavimo njom jer nemamo dovoljno elemenata da zauzmemo stav. U svemu ovome nemamo ni stav Savjeta ministara i nadležnog ministarstva - rekao je Ljubić.

I član Komisije Zijad Jagodić upozorio je da je u instituciji mnogo problema i suprotnosti i da među rukovodstvom nešto ne funkcioniše.

U informaciji potpisnici traže rješavanje postojećih problema i navode akte Agencije koje, kako navode, Savjet ministara nikada nije razmatrao.

Predsjedavajući Savjeta BHANSA Omer Kulić rekao je da u upravi nije postignuta saglasnost u vezi sa ovim materijalom i da v.d. direktora nije htio da se upušta u sadržaj ovog materijala.

- Ovo nije jedinstven stav uprave, niti jedinstven materijal BHANSA i Savjeta Agencije - kazao je Kulić.

U Ministarstvu transporta i komunikacija rekli su da ovaj dokument nije stigao u Ministarstvo i da o njemu ne postoji konsenzus unutar Agencije.

- Problemi nastaju oko imenovanja direktora i zamjenika, jer ima mnogo aspiracija na ta mjesta. Situacija u vezi sa imenovanjem uprave Agencije je u pat poziciji. Savjet ministara imenovao je jednu Komisiju za imenovanje, a uprava drugu, pa jednu od njih treba ukinuti. U međuvremenu je istekao mandat upravi - rekli su u Ministarstvu. Tvrde da će u oktobru BiH u svakom slučaju preuzeti kontrolu vazdušnog prostora.

Izbor uprave BHANSA je među politički najspornijim imenovanjima. Od osnivanja Agencije 2009. godine na čelu su Raspudić, Hasečić i Ćopić. Za sprovođenje lani zatvorenog konkursa osnovane su dvije komisije, ali nijedna nije uradila posao i Savjetu BHANSA predložila najbolje kandidate. Predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda predložio je prošlog mjeseca za novog v.d. direktora Davorina Primorca, a ministar transporta i komunikacija Damir Hadžić da v.d. zamjenika direktora umjesto Hasečića bude Amer Kapetanović, dok bi drugi v.d. zamjenika ostao Ćopić. Izbor rukovodstva BHANSA biće tema sjednice Savjeta ministara koja će se održati 3. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana