Radnici Ljubiježele čvrste garancije za posao

S. Tasić, V. Kulaga
Radnici Ljubiježele čvrste garancije za posao

Prijedor - Skupština grada Prijedor i Sindikat "Arselor Mitala Prijedor" izrazili su juče zabrinutost zbog odluke Vlade RS da proda većinski paket akcija u Rudnicima željezne rude "Ljubija" kompaniji "Izrael investment grupi", dok iz Vlade i izraelske kompanije uvjeravaju da rudnik ima sigurnu budućnost.

Vlada je nedavno odlučila da većinski paket akcija u prijedorskom rudniku proda za 92 miliona maraka kompaniji "Izrael investment grupi". Ona je ponudila skoro 30 miliona KM više od "Arselor Mitala", a boljim su ocijenjeni i njeni razvojni planovi. Konačna sudbina te odluke biće poznata na sjednici Narodne skupštine RS čiji je početak zakazan za 25. april.

Prijedorski odbornici usvojili su jednoglasno set zaključaka kojima se izražava zabrinutost zbog odluke Vlade i od kolega u Narodnoj skupštini traže da budu garant opstanka i razvoja rudnika. U zaključcima, koje je predložio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, navedeno je da izražavaju zabrinutost imajući u vidu ukupno stanje u privredi i njenu moguću destabilizaciju, koja bi se odrazila ne samo na radnike "Ljubije" i "Arselor Mitala Prijedor", nego i na zaposlene u firmama koje svoju privrednu aktivnost baziraju na radu ova dva preduzeća. Odbornici su zatražili od Narodne skupštine RS i da iz privatizacije budu izuzete nekretnine rudnika koje nemaju značaj za obavljanje osnovne djelatnosti i da najviši zakonodavni organ RS garantuje nastavak eksploatacije rude, zadržavanje trenutnih i zapošljavanje novih radnika i nastavak istraživanja rudnog bogatstva.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora i lider prijedorskog SNSD-a Drago Tadić istakao je da privatizacija ne ugrožava rad "Arselor Mitala Prijedor" niti radna mjesta.

- SNSD ima veliku odgovornost prema radnicima i naš cilj je da budu pokrenuti kopovi u Tomašici i Ljubiji i umjesto 800 zaposleno 1.300 ljudi - rekao je Tadić.

Na zahtjev odbornika SDS-a obratio se i direktor "Arselor Mitala Prijedor" Mladen Jelača koji je rekao da je izraelska kompanija autsajder u rudarskoj djelatnosti. Predstavnici sindikata "Arselor Mitala Prijedor" uputili su zahtjev da prije konačne odluke o prodaji akcija budu dobro razmotrene činjenice i da radnicima bude garantovan posao i prosperitet. Istakli su da su zabrinuti za egzistenciju, jer u "Izrael investment grupi" ne vide ozbiljnog proizvođača željezne rude.

- Poslanici treba da donesu odluku u interesu građana RS i radnika. Od predsjednika RS Milorada Dodika tražimo da nam garantuje plate, kao što je Aleksandar Vučić garantovao radnicima u "Železari" Smederevo - kazao je predsjednik Sindikata "Arselor Mitala Prijedor" Milanko Stojnić.

Dok su sindikalci držali konferenciju za novinare nenajavljeno se pojavio i direktor izraelske kompanije Evgenij Zotov koji je pokušao da objasni namjere i garantovao razvoj rudnika i očuvanje radnih mjesta.

- Bavim se rudarstvom više od 20 godina i garantujem svim radnicima da će imati posao. Nudimo ulaganje u razvoj Ljubije i Tomašice, a neka "Arselor Mital" radi u Omarskoj - rekao je Zotov poslije čijeg izlaganja je uslijedila rasprava u kojoj su sindikalci optužili da je ponuda  njegove kompanije prevara.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je istakao da sudbina rudnika nije neizvjesna.

- Ne vidim razloga da "Arselor Mital" pravi probleme u vezi sa tim da li će mu partner biti Vlada ili neko drugi - rekao je Đokić i izrazio očekivanje da će biti iskorišćena šansa za nove investicije i razvoj proizvodnje.

Potpredsjednik DNS-a i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da treba sagledati sve aspekte prodaje "Ljubije". On je ponovio da odluka o prodaji akcija rudnika ne bi trebalo da utiče na odnose u vladajućoj koaliciji u RS ističući da unutar svake koalicije postoje različita mišljenja i različita viđenja određenih situacija.

Ponuda "Izrael investment grupe"

92 miliona - akcije

65 miliona - investicije tokom tri godine

320 - nova radna mjesta tokom tri godine

20% - depozit uz bankarsku garanciju

Ponuda "Arselor Mitala"

63 miliona - akcije

63 miliona - investicije tokom deset godina

300 - nova radna mjesta u zavisnosti od stanja na tržištu

0% - depozit i korporativna garancija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana