RS traži sastanak zbog Centralne banke BiH

M. Č.
RS traži sastanak zbog Centralne banke BiH

Banjaluka - Vlada RS zadužila je juče Ministarstvo finansija da održi sastanak sa članovima Upravnog odbora Centralne banke BiH da bi se upoznali sa namjerama korišćenja novca koji je Srpska obezbijedila za osnivanje Centralne banke.

- Cilj je očuvanje zakonom utvrđene uloge i nesmetanog ostvarivanja osnovnih zadataka Centralne banke u finansijskom sektoru BiH i zaštita interesa RS - saopšteno je iz Vlade RS, koja je usvojila informaciju o uloženom novcu u Centralnu banku BiH.

RS i FBiH osnovali su 1998. godine Centralnu banku novcem obezbijeđenim od kredita Međunarodnog monetarnog fonda. RS je za osnivanje Centralne banke obezbijedila 9,66 miliona KM, odnosno trećinu njenog početnog kapitala. Nedavno imenovani Upravni odbor Centralne banke osnovao je, međutim, radnu grupu sa zadatkom da razmotri modalitete za obezbjeđivanje novca za osnivanje razvojno-investicionog fonda na nivou BiH. Plan je da fond bude osnovan korišćenjem viška deviznih rezervi kojima upravlja Centralna banka, a radi se o 500 miliona KM. Vlast RS usprotivila se toj inicijativi tvrdeći da na osnovu osnivačkog uloga Srpska treba da ostvaruje sva prava koja joj pripadaju kao akcionaru Centralne banke BiH. Osim direktne štete za entitete osnivanje fonda predstavlja i prenos entitetskih nadležnosti na nivo BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana