RS neće put koji trasira Turska

Marijana Miljić
RS neće put koji trasira Turska

Banjaluka - Srpska neće prihvatiti trasu brzog puta od Sarajeva do Beograda koju uz podršku Turske predlažu ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko i federalni ministar transporta Denis Lasić zato što bi ona većim dijelom išla nenaseljenim područjima u RS, dok je potpuno drugačija situacija u FBiH, u kojoj bi bolje povezala naseljena mjesta.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da Sarajevo želi tu trasu, jer postoji takav interes Turske.

- Mi smo protiv toga jer za finansiranje brzog puta neće biti korićena grant sredstva nego kredit koji bi vraćali entiteti, a ruta bi kroz RS prolazila bespućem - rekao je Trninić.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS podsjećaju da je Jusko u više navrata razgovarao sa entitetskim ministrima saobraćaja o definisanju trase ovog autoputa.

- Entitetski ministri na tim sastancima ostajali su pri trasama definisanim strateškim dokumentima entiteta. RS je za to da trasa brzog puta bude Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - granica Srbije. Federacija insistira na tome da to bude trasa Sarajevo - Žepče - Tuzla - Bijeljina - granica Srbije ili trasa Sarajevo - Pale - Mesići - Ustiprača - Višegrad - granica Srbije - kazali su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Iz Srbije je ranije najavljeno da kontaktna tačka između dvije zemlje pri gradnji brze ceste treba da bude Kotroman.

Prostornim planom, Strategijom razvoja javnih puteva od 2016. do 2025. i Strategijom transporta RS za period od 2016. do 2030. godine planirana je gradnja brzog puta Bijeljina - Zvornik - Milići - Vlasenica - Sokolac i brzog puta Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - granica RS.

- U toku je izrada studijske dokumentacije za brzi put Sarajevo - Sokolac - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - granica Srbije koju finansira Evropska komisija. Do kraja 2017. godine ova dokumentacija bi trebalo da bude završena i konsultant bi trebalo da ponudi varijante ovog brzog puta - naveli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Inicijativa za izgradnju brzog puta Sarajevo - Beograd objelodanjena je nakon zajedničke sjednice Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH u decembru prošle godine u Sarajevu. Turski investitori su krajem 2016. najavili da će finansirati dio izgradnje brze ceste.

Sastanak

Ministri zaduženi za saobraćaj na sastanku održanom polovinom juna u Sarajevu najavili su da će u roku od mjesec održati novi na višem nivou i razgovarati o trasi puta.

Sastanak nije još ni zakazan, a trebalo bi da mu prisustvuju premijeri RS Željka Cvijanović i FBiH Fadil Novalić te predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana