Probijeni rokovi pojeli milione KM

Vedrana Kulaga
Probijeni rokovi pojeli milione KM

Sarajevo - Brojni višegodišnji projekti institucija BiH godinama tapkaju u mjestu, što ima i ogromne finansijske posljedice, a nadležni uglavnom odbijaju da objasne razloge probijanja rokova.

Na te i druge probleme u toj oblasti ponovo su upozorili revizori u najnovijem godišnjem izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu koji je objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Pojedini projekti na epilog čekaju još od 2010. godine, a prvog dana ove godine institucije su imale na raspolaganju više od 197,1 miliona maraka za višegodišnje projekte, od čega je najveći dio prenesen iz ranijih godina.

- Neefikasna realizacija kapitalnih projekata može imati za posljedicu poskupljenje istih i povećanje ukupnih troškova njihove realizacije, odnosno negativne efekte po javna sredstva - istakli su revizori.

U svojoj su analizi izdvojili nekoliko projekata, među kojima su svi višemilionski, a čija realizacija ne ide onako kako je zamišljeno.

Među njima su nabavka i opremanja objekta za Centralnu kancelariju i Regionalni centar Banjaluka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, remont helikoptera u Ministarstvu odbrane BiH, te izgradnja objekata Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u Banjaluci. U mjestu godinama tapkaju i nabavka prostora za smještaj institucija BiH koje vodi Služba za zajedničke poslove institucija BiH, te digitalizacija koja je u rukama Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Generalni stav revizora je da je stepen realizacije višegodišnjih projekata konstantno nizak, odnosno iznosi oko 25,7 odsto i to zbog kašnjenja u sprovođenju tenderskih procedura, te sporog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Revizori su utvrdili da pojedine institucije posljednjih godina nisu ni pokušavale da se uhvate u koštac sa izvršenjem projekata.

Tako, u godišnjem finansijskom izvještaju UIO za 2016. godinu nisu obrazloženi razlozi neiskorištavanja dostupnog novca, iako ova institucija i dalje izdvaja  znatan iznos za zakup dijela poslovnog prostora u Banjaluci (442.677 KM godišnje).

- Posljednja aktivnost koja je obavljena po ovom projektu odnosi se na raspisivanje javnog poziva za nabavku objekta u 2014. godini, dok u 2015. i 2016. godini nisu preduzimane nikakve aktivnosti radi pronalaženja adekvatnog rješenja za nabavu navedenog objekta - naveli su revizori.

Probleme u ovoj oblasti popisali su nedavno i nadležni u Ministarstvu finansija i trezora BiH u izvještaju o realizaciji višegodišnjih projekata koje su pripremili i dostavili Savjetu ministara BiH. Tu informaciju su usvojili ministri na sjednici krajem jula, a u jednom od usvojenih zaključaka institucije su zadužene da u roku od 30 dana ministrima pripreme detaljne izvještaje o realizaciji projekata u kojoj će posebno biti navedeni razlozi kašnjenja, kao i prijedlozi mjera za njihovu bržu realizaciju.

Razlozi za kašnjenje

(podaci Ministarstva finansija i trezora BiH)

* žalbe i drugi problemi u postupku javnih nabavki

* promjene projekata

* loši vremenski uslovi - snijeg i magla

* privremene obustave radova zbog tužbi

* imovinsko-pravni odnos

* nepredvidivi radovi

Neki od spornih projekata

* nabavka i opremanje objekta za Centralnu kancelariju i Regionalni centar Banjaluka UIO BiH

* remont helikoptera u Ministarstvu odbrane BiH

* izgradnja objekata IDDEEA u Banjaluci

* nabavka prostora za smještaj institucija BiH

* digitalizacija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana