Pritužba na rad tužioca u predmetu Silos

G. M.
Pritužba na rad tužioca u predmetu Silos

Sidnej - Sekretar Udruženja logoraša RS iz Sidneja Đorđo Šuvajlo podnio je Sudu BiH žalbu zbog toga što su od ubistva logoraša iz logora "Silos" Milana Krstića, Ranka Varagića i Slaviše Kapetine prošle 23 godine, a pravosuđe BiH još ništa nije učinilo u tom predmetu.

- Protiv nadležnog tužioca Tužilaštva BiH Zorice Đurđević podnio sam pritužbu Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) - kazao je Šuvajlo. On je od Suda BiH ranije tražio odgovore na pitanja zašto nisu procesuirani vojnik Druge butmirske čete Armije RBiH Mustafa Divjan zvani Edo, kada je poznato da je on ubio Kapetinu i Varagića i pripadnik jedinice vojne policije iz Butmira zvani Feđa, koji je ubio Krstića.

- U odgovoru koji mi je stigao iz Suda nema ništa novo. Ponovili su raniju odluku, a nema ni riječi o mojim primjedbama, iako sam 2013. godine inspektorima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dao sve potrebne informacije s ciljem rasvjetljavanja zločina počinjenih nad Srbima na području Tarčina i Hrasnice - kaže Šuvajlo.

Optužnica u tom predmetu podignuta je u decembru 2015. godine, ali je Sud BiH nije prihvatio nego je prebacio na niži, Kantonalni sud u Sarajevu.

I Aleksandar Krstić, Milanov sin, koji živi u Melburnu u Australiji, poslao je otvoreno pismo Tužilaštvu i Sudu BiH, Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i organizaciji Amnesti internešnel, navodeći da je ubica poznat i u slučaju ubistva njegovog oca.

Šuvajlo je i u svojoj knjizi "1335 dana" detaljno opisao zločine i iživljavanja u logoru "Silos", kao i ubistvo Milana Krstića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana